El president, Carles Puigdemont, considera que la decisió de la Justícia espanyola de retirar l'euroordre contra ell i els consellers del Govern que són a Brussel·les demostra la arbitrarietat de la persecució a què se sotmet l'executiu la qual ha quedat, a més, exposada davant del món. "És evident que l'Estat espanyol ha retirat aquest mandat perquè ha tingut por", ha denunciat.

Puigdemont ha comparegut en roda de premsa des de l'Hotel President Park de Brussel·les, acompanyat dels consellers Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Antoni Comín i Lluís Puig per valorar la decisió del Tribunal Suprem de retirar l'euroordre.

Ni presentable ni acceptable

El president ha titllat de "greu i irresponsable" i de "nyap" posar en marxa i retirar mecanismes d'aquestes dimensions, i ho ha atribuït al mandat europeu que prohibeix perseguir delictes polítics. Això revela, a parer seu, "que estem davant d'una persecució política que s'administra amb criteris polítics", per la qual cosa l'Estat no s'ha atrevit a portar-la fins al final. "No és presentable ni és acceptable en les bones pràctiques europees", ha argumentat.

Davant d'aquesta situació, ha reclamat que l'Estat expliqui per què manté en presó incondicional els vicepresident, Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els membres de l'entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Estratègia encertada

Aquesta decisió demostra, a parer del president, que l'estratègia "útil i adequada" era "obrir el focus internacional per posar llum a tot allò que està passant a l'Estat espanyol". "30 dies després d'haver presentat el mandat d'arrest europeu, l'Estat espanyol té por de la mirada del món, i es comença retirant l'euroordre i s'acaba retirant el 155 i la represió", ha pronosticat.

"Quan les lleis les fan ells, i quan la justícia l'administren ells són molt valents, s'atreveixen amb tot i tothom, però quan ja no poden controlar tota la cadena, ni tenen jutges amics ni fiscals que afinen i tenen mig món mirant-los, tota la mirada del món concentrada, aleshores saben que no poden ser tan valents. I poden fer el ridícul", ha diagnosticat. 

Garanties abans de tornar

El president ha assegurat que tant ell com la resta de membres del Govern que són a Brussel·les tenen “la intenció i les ganes de tornar” però ha puntualitzat que una altra cosa és que això sigui possible. En aquest punt, ha insistit a reclamar una resposta sobre si l’Estat respectarà el mandat del 21-D en cas que els ciutadans recolzin el mateix govern que va aturar el 155. “Cal conèixer la resposta abans de decidir retornar”, ha advertit.