El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha tornat a defensar aquest dimarts la celebració d'un referèndum d'autodeterminació i ha afirmat que "la unitat d'Espanya no pot ser un principi religiós, sinó un fet que sigui confirmat a les urnes".

Durant un discurs al Teatre Internacional d'Amsterdam i davant de prop de 700 persones, Puigdemont ha destacat també que és "injust dir que hi ha ràbia en el cor d'un poble que no ha trencat un sol vidre en deu anys de mobilitzacions al carrer". "El que hi ha és frustració", ha sentenciat demanant a l'estat espanyol "deixar de banda la ràbia" i reivindicant un referèndum "vinculant i reconegut internacionalment".

"Paga la pena tornar-ho a fer si l'altra part accepta participar-hi i reconèixer", ha dit després que el president Quim Torra hagi donat un ultimàtum a Pedro Sánchez. "Només volem allò que s'ha fet en repetides ocasions en altres llocs", ha conclòs.

"La ira és una noció encegadora que només condueix al dolor i no resol els conflictes personals o polítics, sinó que els perpetua", ha dit Puigdemont en la inauguració del cicle 'Sign of Times', una sèrie d'entrevistes organitzades pel centre holandès De Balie i que enguany giren al voltant del concepte 'ira'.

En aquest sentit, ha parlat de la "ira" dels jutges i fiscals espanyols, que segons ha criticat, demanen penes de presó que poden arribar als 30 anys, un fet que veu com una "cadena perpètua encoberta". "La ira és el que es pateix quan t'estiren dels cabells amb brutalitat i et fan caure escales avall, en una Europa que se suposa que defensa els valors de la democràcia", ha dit també en referència a l'u d'octubre del 2017.

Segons ha defensat el president, davant de la "ira" de l'estat espanyol "l'única opció és el diàleg". Per a Puigdemont, el conflicte català es resol permetent "que s'expressi la llibertat del poble". En aquest sentit, ha destacat que tot i l'intent l'any passat de votar sobre el futur de Catalunya i "malgrat la ira" de les autoritats, 2,2 milions de persones van anar a les urnes i la majoria va expressar el seu desig de convertir-se en una República.