"A Espanya no hi ha separació de poders real, i això és la base de la democràcia". Són declaracions del president a l'exili, Carles Puigdemont, en una entrevista a Euronews a càrrec de Daniel Cohn-Bendit, eurodiputat des de 1994, copresident del grup parlamentari dels Verds / Aliança Lliure Europea i un dels líders del maig del 68.

Després de denunciar la manca de separació de poders, el president a l'exili destaca que "per sortir d'aquest conflicte" el govern espanyol ha de deixar de tractar els polítics independentistes catalans com a "criminals". Segons Puigdemont, la igualtat és essencial per crear les condicions d'una "vertadera negociació i diàleg".

Aquesta entrevista arriba quan ja fa més d'un any del referèndum de l'1-O i quan al president català se li pregunta per la possibilitat d'un referèndum pactat amb el govern espanyol, respon amb una altra pregunta: "Estem disposats a canviar de projecte amb el govern espanyol?". Ell mateix es contesta amb una altra pregunta: "Volem un projecte de federalisme que sempre ha estat anunciat però que mai s'ha complert?".

El president català no aposta per la darrera opció federalista, però explica que pot ser si fa "40 anys ens haguessin ofert un federalisme a l'estil alemany ara no estaríem demanant la independència".

Finalment, Carles Puigdemont recorda a Cohn-Bendit que "ser català és ser demòcrata, i quan es determina el dret a l'autodeterminació el que vols és construir un país democràtic". L'entrevista completa es podrà veure aquest divendres a les 22:35h.