"Si Madrid no vol un acord i la majoria dels catalans volen un Estat independent, com es pot evitar això?". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respòs amb una pregunta a la qüestió de si la independència es faria mitjançant un acord amb el govern espanyol o de manera unilateral. Ho ha fet en una entrevista conjunta de cinc diaris europeus al Palau de la Generalitat: el Financial Times, Le Monde, Il Corriere della Sera, Diário de Notícias Süddeustche Zeitung.

"Els catalans no esperarem cinc o deu anys més per tenir una solució per a Catalunya", ha posat sobre la taula al ser preguntat per una reforma constitucional, al mateix temps que ha assegurat que, tot i que seria millor un pacte amb l'Estat, la ruptura es podria produir de manera unilateral perquè és "possible". 

Això sí, el president del Govern ha mostrat voluntat de no trencar el diàleg amb la capital espanyola i ha ratificat que, si finalment hi ha la possibilitat d'organitzar un referèndum, "estem disposats a escoltar", tot i que ha volgut deixar clar que "no volem el federalisme, però sí la possibilitat de votar la independència".

Puigdemont no s'ha pogut estar de mostrar una altra vegada al món la intenció del Govern de trencar amb Espanya i, en aquest sentit, ha exposat que si la societat catalana "fa els deures, organitza eleccions constituents, elabora una Constitució i es vota en referèndum, no li cal res més". I és que Puigdemont ha insistit que "en una democràcia madura, el que és legal és el que es decideix al Parlament" i ha afegit que, per això, el procés és "legítim".

Els rotatius europeus també remarquen com el Tribunal Constitucional ha tombat la conselleria d'Afers Exteriors o la declaració de ruptura del Parlament del 9N, entre altres polèmiques.

També han aprofitat per fer background de la qüestió catalana i espanyola, i recorden que mentre a Catalunya hi ha president, a Espanya no n'hi ha des de desembre, després de la celebració d'unes eleccions que van pintar de diferents colors el Congrés dels Diputats.

Ara bé, Puigdemont ha negat rotundament que la situació de bloqueig d'un govern a Madrid sigui una oportunitat pel procés, i ha expressat el seu desig que hi hagi aviat un executiu "sòlid" a l'Estat.