L’endemà de la Diada Nacional, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que el Govern està disposat a seguir amb un full de ruta que haurà de “culminar el procés, ja veurem si amb referèndum o eleccions constituents" malgrat la insistent ofensiva de l’Estat espanyol per evitar-ho. “És l’Estat qui desobeeix el Parlament i la gent de Catalunya”, ha assegurat el president, tot afegint que en cas d’eleccions constituents, “el Parlament tindrà el mandat explícit dels ciutadans per construir una República, per construir un Estat independent i desplegar-lo”.

En el marc d’una entrevista a Catalunya Ràdio, Puigdemont ha afirmat que està preparat “per fer complir el mandat dels ciutadans de Catalunya”, però per afegir que, en cas de procés constituent, “l’encàrrec no serà el de negociar un referèndum amb l’Estat, perquè ningú tindrà legitimitat per dir que allò que ha de fer el Govern no és allò que diuen els ciutadans”. “L’única cosa unilateral que hi ha és la negació del referèndum per part de l’Estat”, ha reblat.

2017: Referèndum al juny o eleccions constituents al setembre

“Hem vingut amb les urnes posades”, ha insistit Puigdemont, tot assegurant que per assolir la independència, “el millor instrument és el referèndum”, en aquest sentit però sense explicitar-ho, ha admès la possibilitat de celebrar un referèndum al juny o el juliol del 2017, que serà “quan haurem acabat tota la feina”.

En aquest sentit, el president ha recordat que el desig dels catalans és “explícit i clar”, que “aquest procés comença a les urnes i acaba a les urnes”, sigui en la forma de referèndum o d’eleccions constituents, que es podrien celebrar al setembre del 2017.

Bloqueig de l’Estat

A més, Puigdemont ha recordat que va ser investit al gener, “amb un govern espanyol en funcions i continuem igual”, raó per la qual “la manifestació de diumenge els hauria de fer pensar que abordant la situació de Catalunya es podria resoldre la situació de bloqueig a Espanya”.

“No ens mourem d’aquest full de ruta”, ha exclamat Puigdemont, tot assegurant que si s’opta pel procés constituent, “el Parlament tindrà el mandat explícit dels ciutadans per construir una república, per construir un Estat independent i desplegar-lo”.

3.000 tractats internacionals

El principal instrument per assegurar la seguretat jurídica de la transició a la independència serà la llei de transitorietat jurídica, una feina que “estarà a punt i que permetrà complir amb el mantra d’anar de la llei a la llei”. L’objectiu: “Que no hi hagi ni un segon de buit legal”.

“L’endemà que el Parlament de Catalunya pugui proclamar la independència, el país funcionarà normalment i funcionarà bé”, ha insistit el president, recordant que s’està duent a terme tota una feina per “donar garantia i seguretat jurídica”. A tall d’exemple, Puigdemont ha assegurat que ja hi ha “inventariats més de 3.000 tractats internacionals que haurem d’assumir”.

Suport a Forcadell

Pel que fa a la possible inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Puigdemont ha recordat que “en una societat democràtica que treu i posa presidents de les càmeres són els diputats” i, per tant, Forcadell “serà presidenta del Parlament mentre el Parlament no la destitueixi”.

“No es pot inhabilitar la presidenta del Parlament per fer un debat”, insistint que en cas d’inhabilitació el primer que farà el president serà “rebre-la al Palau de la Generalitat”.