El diari de la city financera de Londres fa servir aquest dimarts una metàfora colpidora per a explicar el missatge del president Carles Puigdemont i la seva llista, Junts per Catalunya: "demanen als votants que reposin el Govern anterior, —és a dir, a ell mateix— per deixar Madrid amb un ull de vellut", explica el corresponsal del Financial Times a Madrid.

"La possibilitat que el partit de Puigdemont tingui una influència significativa sobre la política catalana és una preocupació per a Madrid", analitza el periodista, "doncs podria reavivar la tensió a Catalunya d'aquest any, culminada amb el referèndum il·legal de secessió d'octubre i la posterior declaració d'independència".

El diari britànic s'admira de la resurrecció de Puigdemont, que semblava a la lona des que va marxar a Brussel·les. Segons el diari, "obté sorprenents beneficis del seu exili a Bèlgica" perquè "ha estat capaç de presentar-se com el president" de Catalunya.

L'escalada

Després de relatar els dos darrers mesos de la vida del president, el rotatiu britànic recorda com semblava de "desolador" el futur de Puigdemont però també com, en aquests darrers dies, la seva llista ha escalat prou a les enquestes com per no perdre l'esperança de governar Catalunya.

És en aquest punt que l'article es fa ressò de l'entrevista de Jordi Basté a Oriol Junqueras. "El vicepresident empresonat va deixar anar: "Estic aquí perquè no m'amago mai d'allò que faig i perquè sóc conseqüent amb els meus actes, decisions, pensaments, sentiments i voluntat". El periodista conclou que el vicepresident va "esclatar contra el seu rival".

Presó

Si Puigdemont torna a Espanya per ser investit president, acabarà a la presó, recorda el Financial Times. Per al diari, és "improbable" que repeteixi com a president de Catalunya perquè, encara que JuntsXCat guanyés les eleccions, a Puigdemont l'esperen 30 anys de presó.si torna a trepitjar territori espanyol.

"El futur està lluny de ser fàcil per Puigdemont", subratlla el diari britànic, al mateix temps que assegura que, tot i que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena anul·lés l'euroordre de detenció, en el moment en què passi la frontera serà detingut. No només això. França ja va avisar que ells no tindrien cap problema a col·laborar amb l'estat espanyol per detenir al president. 

De fet, segons una font propera al president amb qui ha pogut parlar l'FT, el candidat de JuntsXCat no té previst tornar a Catalunya per tancar la campanya com apuntaven —i avui continuen apuntant— alguns mitjans perquè "ell pensa que pot fer més per la causa des d'allà [Bèlgica], que no des d'una cel·la de la presó".