El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, considera que el Brexit –la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea– és un "bon precedent" per a les negociacions de la UE amb la futura Catalunya independent. En una entrevista concedida a l'agència de notícies nord-americana Bloomberg, Puigdemont ha destacat la capacitat de les institucions europees per "fer propostes per acomodar la realitat política", en un clar paral·lelisme amb el procés català.

Puigdemont ha destacat les qualitats de Catalunya per mantenir-se dins la UE i ha recordat que no hi ha cap opinió vinculant sobre les conseqüències polítiques d'una possible independència. "Seria intel·ligent permetre que un soci seriós, de confiança i solvent com Catalunya continuï sent membre de la Unió Europea", ha afirmat el president de la Generalitat, que ha subratllat el "realisme polític" de l'Europa dels 28.

Posicionaments antagònics

El debat sobre la continuïtat de Catalunya no té un posicionament unànime dins els partits sobiranistes. La coalició Junts pel Sí, que integra CDC i ERC, defensa el projecte europeu, mentre que la CUP, ara mateix soci necessari per a l'estabilitat parlamentària, rebutja formar part de la Unió Europea i de l'euro, així com mantenir les polítiques del BCE i l'FMI.