L'arribada del "Banderita tú eres roja, banderita tú eres gualda" a les escoles en el marc del projecte "Coneixement de la Seguretat i la Defensa als Centres Educatius", no ha agradat gens al president Carles Puigdemont, que ha demanat "educar ciutadans lliures" i "no súbdits reials" i més encara després que des del govern espanyol es critiqui dura i constantment l'educació catalana i intentin "eliminar" el model educatiu de Catalunya. A parer de Puigdemont, el fet que el Ministeri de Defensa "dicti les assignatures dels infants", acaba comportant que "la democràcia d'un país mori immediatament".

Preguntant-se "per què ens fan això ara", el president sustenta que "la Moncloa, no inventa res nou" perquè "Espanya ja ha viscut episodis d'aquest estil, episodis molt negres de la història". Però ara és diferent. En plena democràcia, el govern del PP vol tenir "com menys ciutadans crítics, millor" i assegura que "el que ha fet més por als poders fàctics de l'Estat no ha estat la independència de Catalunya, sinó l'empoderament de la ciutadania".

Puigdemont recorda que la ciutadania ha crescut "en una escola que ensenya a pensar per un mateix, a ser crític amb allò que t’envolta, amb els governants, a posar-ho tot en dubte i alçar la veu quan faci falta", però aquest, es lamenta, "és precisament el model de societat que desitgen".

Implementar la involució

El desig de tenir ciutadans que segueixin les seves directrius i ideologia els ha portat, segons apunta Puigdemont, a "implementar la involució". Ara bé. Si no es cau a la trampa, i es continua fent ús de la llibertat d'expressió i, per tant, "no poden ser reeducats", el president recorda que "són amenaçats amb multes, judicis i presons".

Justament en aquest sentit, Puigdemont posa de relleu que "quan a les Espanyes vulguin adonar-se’n, hauran fet tard" perquè, segons subratlla, "seran tan responsables els qui ho fan com aquells que han callat vergonyosament davant dels atropellaments dels darrers mesos".

Per tot plegat, vol deixar clar que a Catalunya "continuarem apostant per una educació de qualitat, basada en el respecte, l'humanisme, la tolerància i la pau" perquè l'objectiu del Govern és educar "sempre ciutadans lliures, no súbdits reials". La seva declaració d'intencions és clara: "ni "banderita gualda", ni himnes d'exèrcits, ni còmics de reis ni salves d'honor a l'hora del pati".