El "Pasodoble de la bandera", el cèlebre "Banderita tú eres roja, banderita tú eres gualda" arribarà a les escoles perquè el cantin els alumnes de primària, en base als acords entre el Ministeri de Defensa i el Ministeri d'Educació en el marc del projecte "Coneixement de la Seguretat i la Defensa als Centres Educatius", segons informa avui el diari La Razón. L'esborrany del text és gairebé enllestit, tot i que encara no hi ha data per aplicar-lo. Fa uns dies, El Nacional ja va analitzar altres materials educatius del Ministeri de Defensa, no menys polèmics.

Unitats didàctiques

Aprendre el "Banderita tú eres roja" és una de les activitats proposades per als alumnes d'entre 6 i 12 anys a l'assignatura "Valors cívics i socials" (l'alternativa a Religió), però també n'hi ha d'altres com fer pins amb la bandera espanyola, aprendre els himnes dels tres exèrcits, veure un audiovisual de la desfilada del Dia de les Forces Armades de l'any anterior, o practicar salves d'honor a la bandera. Es podrà llegir, també un còmic biogràfic del rei d'Espanya (dins la política de crear adhesió als símbols de l'Estat, els "símbolos nacionales"). Aquests materials han estat elaborats pel Centro Nacional de Innovación e Investigación Educativa (CNIIE) i la División de Coordinación y Estudios de Seguridad y Defensa de la Secretaría General de Política de Defensa. Han anunciat que quan acabin amb el currículum de primària es posaran a fer materials per a secundària.

El "Banderita", patriotisme de cabaret

El Pasodoble de la bandera va aparèixer el 1919, en una revista "psicalíptica" (eròtica) Las corsarias, amb música de Francisco Alonso i textos d'Enrique Paradas i Joaquín Jiménez. El cantaven, en principi, unes quantes coristes lleugeres de roba en un teatre de Madrid. En aquells moments les tropes espanyoles acumulaven victòries al Marroc i el patriotisme, l'imperialisme i l'arabofòbia inflamava els cors. Era una cançó dedicada a un soldat colonial que arriba a pensar en la seva mort, i era molt cantada a casernes i blocaos. Dos anys més tard, les forces espanyoles eren derrotades a Annual. L'exèrcit espanyol va tenir 13.000 morts. Però, malgrat tot, el que havia estat un cant de revista es va convertir en un himne militar, estretament vinculat a l'experiència colonial. En temps de Franco es va convertir en tot un hit-parade dels afins al règim, tot i que un dels seus compositors, el mestre Paradas, era d'esquerres i havia estat represaliat. Algunes unitats militars, com La Legió, sempre ha tingut un gran apreci per aquest himne. Ara, sembla que el "Banderita tu eres roja" torna de la mà del Ministeri de Defensa.

"Pasodoble de la bandera"

Allá por la tierra mora,
allá por tierra africana,
un soldadito español
de esta manera cantaba:

Como el vino de Jerez
y el vinillo de Rioja
son los colores que tiene
la banderita española,
la banderita española.

Cuando estoy en tierra extraña
y contemplo tus colores
y me acuerdo de mi España,
mira si yo te querré.

Como el vino de Jerez
y el vinillo de Rioja
son los colores que tiene
la banderita española,
la banderita española.

Banderita tú eres roja,
banderita tú eres gualda,
llevas sangre llevas oro
en el fondo de tu alma.

El día que yo me muera
si estoy lejos de mi Patria,
sólo quiero que me cubran
con la Bandera de España.

Banderita tú eres roja,
banderita tú eres gualda,
llevas sangre llevas oro
en el fondo de tu alma.

El día que yo me muera
si estoy lejos de mi Patria,
sólo quiero que me cubran
con la Bandera de España.