El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat que Catalunya impulsarà el seu primer pla nacional de drets humans. Ho ha dit en la clausura de la jornada sobre populisme i regressió de drets que ha organitzat el Síndic de Greuges al Parlament. El president ha assegurat que “ha arribat el moment” que Catalunya plasmi en un document l’aportació que pot fer al “combat global en defensa dels drets humans i la lluita contra els populismes”.

En aquest sentit, ha lamentat l’auge d’aquests populismes en el darrer any a Europa i ha apostat per la coordinació de totes les institucions i societat civil per combatre’ls. El president ha posat en valor que Catalunya és un país “molt compromès amb els drets humans” històricament i que ha tingut sempre un compromís “inequívoc” amb la pau.

Pel que fa a la temàtica de la jornada, el president ha lamentat que molts dels aspectes que va posar sobre la taula en el seminari que es va celebrar fa un any sobre la crisi dels refugiats, continuen vigents actualment. També ha lamentat l’”augment del populisme sobretot amb arrel xenòfoba”.

Davant d’aquesta situació, ha instat a “no baixar la guàrdia” i ha afirmat que els representants de les institucions no poden perdre l’esperança. “No tenim dret a perdre l’esperança que Europa continuï sent el projecte que ens va enamorar, basat en els millors valors de la civilització humana”, ha declarat. El president ha reconegut que aquest projecte d’Europa és “perfectible” però ha defensat que continua sent “el millor possible per garantir els drets humans”.