El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat en una entrevista amb el diari mexicà La Jornada que la negativa d'Espanya a respondre a la petició de disculpes als pobles indígenes americans és "horrible i espantosa". La petició de disculpes la va formular el mes passat el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, en una carta enviada al rei Felip VI.

"Hi ha una responsabilitat directa. Hi ha un patrimoni històric, material i immaterial, que va ser trepitjat. Per tornar la dignitat a molts pobles que han estat perseguits o aniquilats, crec que el deure és inexcusable. No m'agrada l'arrogància amb la qual Espanya ha reaccionat a això, perquè crec que va ser una invitació molt honesta, molt compartida. No és tan simple com dir 's'ha de demanar perdó i prou, i heu de ser vosaltres'. És una responsabilitat compartida", ha indicat Puigdemont.

"És també una lliçó ètica per al futur. Sobre què hem de basar les nostres relacions de futur amb els pobles? Sobre actes de violència? Sobre actes de genocidi? Sobre actes d'aniquilació, de dominació, de colonització? O bé volem refundar les bases de les nostres relacions? Jo crec que ha ser ser això. I per fer això hem d'aprovar algunes assignatures. I tots, no només Espanya, hi tenim responsabilitats", ha afegit.

El president ha criticat amb duresa l'actitud espanyola. "A mi em dol que a Espanya li costi tant, tant, sortir d'aquesta arrogància imperialista, i que s'hagin d'escoltar veus a la política espanyola que em recorden quan de petit estudiava a l'escola franquista i parlaven d'aquesta mitologia de la conquesta, de la redempció i de l'evangelització com una cosa màgica, quan va ser una cosa espantosa. No hi ha cap dubte sobre el que hauria de fer Espanya aquí", ha indicat.

Bosch parla sobre el genocidi a les Amèriques

Per altra banda, el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha escrit un article al mateix diari on recomana al ministre Borrell anar a fray Bartolomé de las Casas quan relatava en relació a la matança del Templo Mayor. "I començaven amb les espases despullades a obrir aquells cossos despullats i delicats i a vessar aquella generosa sang". I hi afegeix "Els conqueridors, després d'autoritzar una festivitat religiosa mexicana a Tenochitilán, van tancar totes les sortides del Templo Mayor causant la mort d'un nombre indeterminat d'indígenes".

"El genocidi contra les poblacions aborígens de les Amèriques va ser, segurament, la més gran atrocitat de la història en termes demogràfics", exposa. Sota el títol La democràcia és ser capaç de mirar al passat, Bosch recorda que "fa uns dies el ministre Borrell assegurava que el colonialisme a les Amèriques es va construir a partir d'una llegenda negra i amb base a les fake news, i va arribar a qualificar la conquesta de guerra civil entre indígenes. Segons Borrell, el procés de colonialització va ser positiu perquè va permetre crear societats mestisses".