Just abans de la Diada 2022, el president Carles Puigdemont ha recordat com "els vencedors han procurat assegurar el seu domini mitjançant el control del relat". Ho ha dit en un acte d'homenatge al marquès de Rubí celebrat aquest dissabte a Anvers (Bèlgica), on s'ha dedicat a oferir una lliçó d'història per establir paral·lelismes entre l'any 1714 i l'època actual. Però especialment ha volgut que l'acte sigui per mantenir en la memòria els exiliats catalans austriacistes que van seguir fidels a Carles III. 

🟡 Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

És així com ha posat sobre la taula que en aquell moment molts catalans van marxar a l'exili, uns "per salvar la vida" i uns altres "per no acatar el nou ordre". A més, ha parlat de com els Borbons van abolir les institucions catalanes i van prohibir la llengua. I també ha aprofitat per indicar que "els vencedors han procurat assegurar el seu domini mitjançant el control del relat", fent referència a la manera en la qual els espanyols van començar a produir moltes cròniques contràries als catalans després de la victòria borbònica. Tot això no recorda una mica a la situació actual? Líders catalans exiliats arreu d'Europa, l'aplicació del 155, els intents de vincular l'independentisme amb el terrorisme...

Carles Puigdemont Diada 2022 Anvers Ambient / Consell per la República
Ambient durant la intervenció de Carles Puigdemont a Anvers (Bèlgica) / Consell per la República

És aquí on ha reivindicat la figura de Josep Plantí, qui es va exiliar després del 1714. El president ha portat Plantí al present perquè té una reflexió que, segons ell, s'aplica bé als actuals "opinòcrates" favorables a Felip VI: "No comprenc per què alguns escriptors tracten els catalans amb paraules impròpies per la defensa de Barcelona. No ho puc entendre si no és que ho fan pel fanatisme". Alguna cosa així va dir el jurista català després de la victòria borbònica, que també va deixar ben clar perquè escrivia coses com aquesta: "Per tal que no es parli en el futur d'infàmia ni de rebel·lió, únicament de glòria i de qui va seguir la causa de l'honor, la llibertat i la pàtria". "Que aquesta figura ens inspiri", ha conclòs Puigdemont.

L'acte ha estat organitzat pel Casal Català de Brussel·les i era un homenatge al marquès de Rubí, Josep Antoni de Rubí i Boixadors, qui fou precisament governador de la fortalesa d'Anvers (als Països Baixos austríacs). Abans havia estat virrei de Mallorca, conegut per negar-se a lliurar l'illa a Felip V. Sempre es va mantenir fidel als Àustries, fins al punt que també va esforçar-se a enviar queviures des de Mallorca a Barcelona per ajudar a la resistència en solitari contra els Borbons. Però després de la caiguda de la ciutat l'any 1714, una expedició borbònica va conquerir l'illa l'any 1715.