El Ministeri de l’Interior ha admès i justificat les infiltracions il·legals al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a Jovent Republicà. La justificació del govern espanyol passa per vincular directament el moviment independentista amb el terrorisme, així ho ha exposat en la resposta al contenciós administratiu presentat per Òmnium Cultural davant l’Audiència Nacional a finals de juliol, on es va assenyalar: "Som la principal entitat en defensa dels drets col·lectius". 

El president de l’entitat, Xavier Antich, denuncia que aquestes pràctiques per part del Ministeri de Fernando Grande Marlaska suposen una clara vulneració dels drets fonamentals emmarcada en la “causa general” contra l’independentisme, on l’Estat actua amb total impunitat i al marge de la llei per reprimir-lo. “Hi ha una estratègia d’estat per vincular l’independentisme al terrorisme”, assegura Antich, “l’estat s’inventa una falsa violència perquè és incapaç d’afrontar democràticament el conflicte polític català, i aplica mesures pròpies de la lluita antiterrorista contra un moviment democràtic i pacífic com és l’independentisme”.

El president de l'entitat assenyala la gravetat del fer que "un Estat pretesament democràtic s’inventi pràctiques violentes inexistents”. Antich considera que tot plegat forma part d'"una campanya de la por per atemorir la militància independentista”. Per això, ha remarcat que “la millor resposta a la guerra bruta de l’estat és tornar a demostrar al carrer la força d’aquest moviment democràtic que és l’independentisme”. En les seves xarxes socials, el líder d'Òmnium el seu suport a les dues entitats i en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha admès la sorpresa que els ha produït rebre una resposta tant explicita. Tant és així que en les cinc pàgines en què Interior justifica els seus actes contra, remarquen aspectes com la multimilitància com a elements perillosos del teixit de l'independentisme. 

Captura de pantalla 2022 09 05 a les 7.42.16

Per altra banda, el document del Ministeri d'Interior que Òmnium ha rebut com a resposta remarcava que es considera legítim, idoni i oportú” infiltrar agents en els moviments juvenils per captar informació i ho vincula directament amb les pràctiques habituals en la prevenció del terrorisme sobre la base de, segons el ministeri, suposades accions i estratègies violentes de l’independentisme: “persones que pertanyen al món associatiu independentista, englobant una àmplia gamma d’associacions, coadjuven a la consecució il·legal de la independència de Catalunya, arribant a realitzar en alguns casos accions de tipus radical-violent dins el marc de l’estratègia global secessionista”. Sobre les tècniques utilitzades pel monitoratge policial d'aquests moviments juvenils, des del Ministeri es justifica assenyalant que són tàctiques recollides en els protocols antiterroristes.