El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha remarcat aquest diumenge al sopar inaugural del Mobile World Congress (MWC) la importància de projectes com el MWC per posicionar “la nostra nació al mercat internacional”.

El sopar ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el CEO de GSMA, Mats Granryd, el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el Rei Felip VI

Catalunya al món

El president Carles Puigdemont ha destacat que iniciatives com el MWC tenen un paper “clau” a l’hora de posicionar Catalunya al món. El president també ha fet èmfasi en els reptes que suposa la tecnologia, entre els quals ha remarcat la falta de dones dedicades al sector. Per aquest motiu, Puigdemont ha posat en valor programes com Women4Tech, que animen les dones a participar més en el sector tecnològic.

El Rei Felip VI també ha fet referència al programa, que posa sobre la taula el debat sobre “l’educació de les dones, l’ambient laboral, la comunicació i l’emprenedoria”.  Així mateix, el monarca ha elogiat la tasca feta en el sector tecnològic, però ha assegurat que encara queda feina per fer. Entre d’altres coses, cal que Europa “dobli els esforços amb vista al desenvolupament de la tecnologia 5G”.

El monarca també s'ha referit al paper social de la tecnologia per tal d'aconseguir avançar cap a una "societat més oberta, inclusiva, cohesionada i, per tant, una societat més pròspera".

Felip VI ha volgut tenir un detall simbòlic cap als governs català i espanyol i ha fet algunes parts del seu discurs en les respectives llengües. El monarca també ha remarcat la col·laboració entre les institucions catalanes i estatals, representades per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital.

Prosperitat i igualtat

Ada Colau, per la seva banda, ha enaltit els beneficis de la tecnologia però també ha destacat la necessitat de fer compatible la prosperitat, que promou el Mobile World Congress, amb la igualtat. “Ens hem d’assegurar que les noves tecnologies s’usen adequadament per tal de no crear fractura social”, ha valorat l’alcaldessa.

En aquesta línia, l'alcaldessa ha presentat la Mobile World Week, celebrada aquest any per primer cop per debatre sobre els reptes, límits i oportunitats que comporta la tecnologia per als ciutadans. Colau ha afirmat que ha estat un èxit en termes de participació i ha assegurat que "és aquí per quedar-se".

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, ha afirmat que la tecnologia està influïda per la política però que, cada cop més, “la política està sent influïda per la tecnologia”. Així ho exemplifica, segons diu, la Constitució, que “no està digitalitzada”. "Hem de canviar per ajudar el món a evolucionar", ha manifestat el ministre.

Entre els ponents hi ha hagut un ambient plenament cordial tot i que un punt tens entre el president Carles Puigdemont i el Rei, que gairebé no han parlat -durant la primera part de l’acte-, tot i seure al costat l’un de l’altre.