Després que el passat dimecres el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) desestimés els recursos de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, hi va haver tota mena de posicionaments i valoracions, però una crítica va ser especialment impactant. En una roda conjunta dels tres eurodiputats i el seu advocat Gonzalo Boye, Ponsatí va carregar públicament contra l'estratègia de l'independentisme a l'exili. En una entrevista a RAC1 aquest dijous, Puigdemont ha reconegut que no sabia què diria la seva companya i no ha amagat la seva disconformitat amb les seves paraules: "Es va equivocar, ningú no és perfecte". 

"No estic d'acord ni amb el to, les formes, el fons i el moment", ha explicat Puigdemont, qui ha defensat l'estratègia de confrontació des de l'exili. "No només no hem defugit, sinó que hem confrontat directament. Ella és eurodiputada per aquesta confrontació", ha recordat. 

Per la seva banda, Ponsatí va ser molt dura contra l'estratègia de l'exili en la roda de premsa d'ahir. "Prou de tirar la pilota endavant. Prou alimentar il·lusions que no es materialitzaran. Fins que no comencem a parlar clar i deixem de prometre-li a la gent que amb les tàctiques judicials farem la llibertat, no tindrem ni el temps, ni l'espai, ni les idees, ni l'energia per dedicar-nos a l'única tasca que la història ens reclama, que és alliberar la nostra pàtria dels poders espanyols", va sentenciar. 

Un dia dur, però preparats 

Puigdemont ha reconegut que la negativa del TGUE d'ahir va ser un cop dur, malgrat haver planejat aquest escenari. "Pensàvem que aquesta vegada el TGUE, sempre havíem anat a perdre, reconeixeria els nostres arguments". Especialment, s'ha mostrat sorprès que el tribunal no considerés la parcialitat dels posicionaments de membres del procés judicial com Adrián Vázquez, eurodiputat de Ciutadans i president del comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra. 

"És bastant sorprenent que Vázquez, en una mateixa formulació digui que és el més garantista quan ens està titllant de pallassos o pàries", ha assenyalat Puigdemont respecte a les paraules de Vázquez a favor de la dedició del TGUE i ha afegit: "Ens ha sorprès que això no es consideri pel tribunal com una falta d’imparcialitat". Malgrat tot, Puigdemont ha remarcat el que ja va avançar ahir: recorren contra aquesta decisió al Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europa (TJUE). "La sentència obre escletxes on poder construir un relat d'apel·lació", va afirmar.