L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí no ha amagat aquest migdia les seves reticències amb l'estratègia que segueix l'independentisme, tant a l'interior del país com a l'exili. No és nou que mostri un posicionament crític. Però avui, la contundència de les seves paraules, en plena roda de premsa convocada per valorar el revés que el TGUE ha propinat als independentistes, ha provocat una evident mala maror entre els seus companys i la perplexitat dels assistents a la convocatòria.

Ponsatí, que a diferència de Carles Puigdemont i Toni Comín, amb la reformulació de les acusacions del jutge Pablo Llarena ha quedat fora de l'abast d'una nova euroordre, ha explicat que volia aprofitar la presència de partits i entitats a la sala de premsa per fer una reflexió en la qual ha advertit que la sentència d'avui era un "final d'etapa" que hauria de fer rectificar la manera com l'independentisme ha gestionat les expectatives polítiques de les estratègies posteriors al 2017.

Primer ha dirigit les seves andanades a l'estratègia d'ERC, assegurant que "ni el govern autonomista de la Generalitat ni els pactes amb el PSOE poden oferir res a la ciutadania que no sigui la rendició i la renúncia a la catalanitat", però tot seguit ha situat la diana en l'exili per advertir que "l'especulació que les sentències europees durien al retorn del president Puigdemont tampoc ha obert camí". "Aquesta constant fugida d'estudi s'ha d'acabar. Els catalans es mereixen una altra política, es mereixen sentir la veritat", ha reblat.

Ponsatí, que fa temps que s'ha desmarcat de la línia política de Junts fins al punt que s'ha especulat que pretén crear un nou partit, ha pronosticat que la persecució judicial de l'independentisme i la persecució política no s'acabarà fins que Catalunya no sigui un Estat independent i ha conclòs que "no hi ha cap acord que cap partit polític espanyol pugui acceptar que no sigui en el fons una rendició".

Prou ficcions

"Prou ficcions. Treballem per alliberar el país i amb el país alliberarem els represaliats", ha exigit, a més de reclamar també suport per a tots els represaliats, també aquells que estan perseguits pel Govern de la Generalitat. L'eurodiputada ha reclamat "fer política amb majúscules": "Prou de tirar la pilota endavant. Prou alimentar il·lusions que no es materialitzaran. Fins que no comencem a parlar clar i deixem de prometre-li a la gent que amb les tàctiques judicials farem la llibertat, no tindrem ni el temps, ni l'espai, ni les idees, ni l'energia per dedicar-nos a l'única tasca que la història ens reclama, que és alliberar la nostra pàtria dels poders espanyols".

En acabar la intervenció s'han sentit tres aplaudiments a la sala, que li ha dedicat la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, que també ha aposat per castigar els partits independentistes a les properes eleccions generals, tot i que les bases de l'Assemblea han rebutjat que l'ANC defensi l'abstenció. 

Tot i conèixer les reticències de Ponsatí, la intervenció de l'eurodiputada ha provocat sorpresa entre els representants de les entitats i els partits, més pel moment escollit, en plena valoració del revés del TGUE, que no pas pel contingut. Però també malestar entre els seus companys de Junts, que no li han amagat. 

Des del Consell de la República, Lluís Llach ha optat per respondre públicament les paraules de Ponsatí, amb una piulada en què ha "matisat" que ni Puigdemont ni els membres de l'exili ni el Consell de la República han promès mai que amb les tàctiques judicials s'aconseguirà la independència.