El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha denunciat censura a la roda de premsa del president espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat, i ho ha relacionat amb el veto a la delegació de Junts a la taula de diàleg.

"Primer veten Junts, que representa una part molt important de la societat catalana, i ara impedeixen que la premsa catalana pugui fer preguntes al president espanyol. I tot això ha passat al Palau de la Generalitat", ha indicat Puigdemont.

Puigdemont tuit

A la roda de premsa de Sánchez, per indicacions de la Moncloa només ha pogut preguntar la premsa espanyola i els periodistes catalans no ho han pogut fer, amb l'única excepció de TV3. El president espanyol ha atorgat només 5 torns de preguntes a la premsa però exclusivament a periodistes que ja coneix vinguts de Madrid, un d’ells el corresponsal de TV3, i escollits a dit. La situació ha estat criticada per diversos periodistes catalans.

El president espanyol se n'ha anat a fer un cafè amb el líder del PSC, Salvador Illa, mentre al Palau de la Generalitat estava reunida la taula de diàleg. Al final a la taula hi han assistit Félix Bolaños, Yolanda Díaz, Miquel Iceta i Isabel Rodríguez, per la part estatal, i Laura Vilagrà i Roger Torrent, per la catalana. Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, només han anat a la taula per saludar les dues delegacions, i tots dos han celebrat una reunió prèvia.

Després de comparèixer en roda de premsa, i abans que ho fes Aragonès, Sánchez ha marxat del Palau de la Generalitat mentre la taula de diàleg estava reunida i s'ha traslladat a la cafeteria El Fornet del carrer Pallars. El periodista de RAC1 Cesc Giró ha publicat diverses fotografies del moment.

La conversa entre Sánchez i Illa ha durat 15 minuts. Sánchez s'ha pres un cafè amb gel, i Illa un te verd.

Sánchez ha traslladat en roda de premsa dues idees clau: les posicions estan “molt allunyades” i la taula de diàleg ha de treballar “sense pressa però sense pausa”. Són les que ha volgut traslladar Pedro Sánchez després de reunir-se durant gairebé dues hores amb el president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat, abans de reactivar el fòrum de negociació entre l’Estat i la Generalitat. Des de la galeria gòtica, el president del govern espanyol ha tornat a certificar el seu no a les dues principals propostes de la delegació catalana: el referèndum d’autodeterminació i la llei d’amnistia per als represaliats pel procés.

En roda de premsa després de la trobada, el president espanyol ja ha volgut advertir, malgrat la cordialitat, que les “posicions estan molt allunyades” i que això requerirà temps. “Estem assolint acords sectorials en múltiples àmbits, però tenim posicions molt diferents en l’àmbit de com resoldre aquesta crisi”, ha constatat el dirigent socialista. “Ni el referèndum ni l’amnistia no són possibles”, ha assegurat, deixant clar que “el president del govern sempre respectarà la legalitat democràtica ni l’ordre constitucional”. Ha anat més enllà i ha advertit que “el que sigui Espanya ho hauran de decidir tots els espanyols, no només una part”.

Davant d’això, el president Sánchez ha insistit en la seva “agenda per al retrobament”, que ha lliurat actualitzada amb els avenços al president Aragonès. Aquesta agenda recull fins a 44 demandes dels presidents Mas, Puigdemont i Torra al llarg de l’última dècada, menys la del referèndum. Unes demandes que “no han tingut més resposta que el silenci” fins ara. Aquesta agenda, ha reblat, “amplia l’horitzó”, perquè “no només aborda el futur polític de Catalunya, sinó també àmbits com les infraestructures, el creixement econòmic, l’educació, la sanitat o els serveis socials”.