El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha lamentat aquest dimarts que l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel “no hauria hagut de comparèixer mai en cap jutjat”. Així ha reaccionat l’expresident de Junts per Catalunya després que saltés la notícia que Gabriel s’ha presentat per sorpresa davant del Tribunal Suprem per posar-se a la seva disposició i regularitzar la seva situació processal. L’exdiputada es va exiliar a Suïssa per evitar que la justícia espanyola s’acarnissés contra ella, i Puigdemont ha deixat clar que “l’anomalia democràtica” és que Gabriel hagi estat “anys lluny de casa”.

Puigdemont ha enviat aquest missatge als seus seguidors a través d’una piulada al seu compte de Twitter, en la qual ha denunciat que Espanya no és “una democràcia plena”. Tot i això, el president ha manifestat que s’alegra “per ella i la seva família, i pels seus amics i companys”. En la mateixa línia s’ha pronunciat l’exconsellera Meritxell Serret, que també es va exiliar i fa uns mesos també es va presentar de manera sorpresa al Tribunal Suprem. “Sempre i des de tot arreu, tot el suport pel gest que has fet avui; i el desig que visquis amb la llibertat plena que no hauríem d'haver perdut mai”, ha escrit en una piulada. “Gràcies per la lluita i seguim; a les lluites compartides hi serem sempre”, ha afegit Serret.

Per altra banda, la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha transmès a Gabriel “molta força” i li ha desitjat “sort i encerts en els camins que vindran, que segur que seran en llibertat”. “Tot el meu suport”, li ha transmès Rovira a Gabriel, que també es va exiliar i també va triar Suïssa com a país per refugiar-se de la justícia espanyola, per tal d’evitar ser empresonada pels tribunals espanyols.

Notícia sorpresa d’Anna Gabriel

La compareixença d’Anna Gabriel al Tribunal Suprem ha estat una sorpresa. S’ha filtrat un cop ja hi havia comparegut. Després d’encarar-se amb el magistrat instructor de la causa contra l’independentisme català i l’1-O, Pablo Llarena, el jutge ha decidit citar-la per ser interrogada en dates pròximes i amb participació de la resta de les parts personades en el procés. Un cop feta la citació, ha quedat en llibertat provisional i ha tornat a Suïssa.

Gabriel, que va ser diputada per la formació anticapitalista, va ser processada el març del 2018 en ocasió del procediment penal que se segueix davant del Tribunal Suprem per la seva possible implicació en la declaració unilateral de la independència de Catalunya, i va ser declarada en rebel·lia el 9 de juliol de 2018.  L'exdiputada de la CUP va ser investigada com a presumpta autora d'un delicte de desobediència, sense que existís contra ella cap ordre europea o internacional de detenció, ja que el delicte que se li atribueix no comporta pena de presó sinó una multa de fins a dotze mesos i una pena d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic de fins a dos anys de durada.