La defensa del president Carles Puigdemont demanarà cautelaríssimes al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per aturar la detenció que s'ha produït a l'Alguer, segons ha dit a Rac1 l'advocat Gonzalo Boye. El TGUE va considerar suspesa l'euroordre contra el president en l'escrit del 30 de juliol on li va retirar de nou la immunitat parlamentària. Tot i això, obria la porta a retornar-li cautelarment la immunitat en cas de detenció. En aquest sentit, avisava que si el detenien o alguna autoritat judicial feia el pas per executar les euroordres podien fer una nova petició de cautelars i això és el que ha explicat Boye que faran. L'advocat ha considerat que les autoritats judicials haurien de respondre en un màxim de 72 hores.

Boye ha posat sobre la taula que algú ha traslladat "informació falsa" i ha alertat que algú "tindrà un gran problema" perquè no sap que a Europa "és millor dir la veritat". L'advocat ha assegurat que no contempla l'extradició de Puigdemont i ha afegit que li consta que l'ordre que es va donar a les autoritats italianes "no és política". Ha afegit que el govern italià no estava al cas de la situació perquè si ho hagués estat "no hauria permès un nyap d'aquest tipus".

Alliberat en qüestió de dies

A més, l’advocat Gonzalo Boye, en declaracions a la cadena SER, ha assegurat que Puigdemont serà alliberat en els propers dies un cop intervinguin les autoritats judicials italianes perquè l'ordre de detenció per la qual va ser interceptat no és "executable".

"Espanya va informar d'una cosa al TGUE que sembla que no era certa o que el Tribunal Suprem no es va donar per assabentat", ha afirmat. Per Boye, la detenció s'ha produït perquè aquesta ordre encara era "en el sistema" però, a parer seu, això no vol dir que sigui aplicable per cap autoritat judicial europea. A més, ha indicat que a Itàlia de moment només ha intervingut la Policia, però així que intervinguin, "en qüestió de dies" les autoritats judicials italianes es produirà l'alliberament de Puigdemont.

"El Tribunal Suprem fa molt de temps que no entén que hi ha un espai únic europeu", ha afirmat Boye al defensar que l'ordre de detenció està suspesa en tota la Unió Europea i no només a Bèlgica com sosté el Suprem espanyol. "Jo recomano llegir la resolució de 30 de juliol de 21 de TGUE que és molt certa, només el que no vulgui entendre-la no l'entén", ha afegit.

Mentrestant, el president Carles Puigdemont ha passat la nit a la presó de Bancali, a Sàsser, a l’espera de passar aquest divendres al matí a disposició judicial. Puigdemont va ser detingut aquest dijous al vespre per la policia italiana a l’aeroport de l'Alguer.

 

Imatge principal: Pancarta a favor de la llibertat de Puigdemont, aquest divendres al matí a Barcelona / Eva Parey