Pendents de la declaració del president Carles Puigdemont. Estava previst que passes a disposició judicial a les 14 hores, però els seus advocats han demanat al jutge que s'ajorni la declaració fins demà dissabte perquè tant la defensa com l'acusació puguin preparar la vista. Puigdemont ha passat la nit a la presó de Bancali, a Sàsser, un cop  va ser detingut dijous al vespre per la policia italiana a l’aeroport de l'Alguer.

Poc després de les 13 hores s'havia confirmat que Puigdemont seria conduït davant de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, a qui correspon la competència sobre la seva posada en llibertat o l'extradició. El jutge haurà de decidir sobre l’extradició de Carles Puigdemont. Ara la declaració resta pendent de la decisió del tribunal.

Precisament el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha enviat aquest divendres a la Cort d'Apel·lació de Sàsser una ordre de detenció europea contra Carles Puigdemont.

Ordre suspesa

La defensa del president sosté que la detenció de Puigdemont arran de l'ordre europea de detenció i lliurament cursada pel Tribunal Suprem el 2019 per un delicte de sedició està suspesa.

Gonzalo Boye, advocat del president, ha insistit que "Espanya va informar el Tribunal General de la Unió Europea, i així es recull en la resolució del 30 de juliol passat, que cap país executaria una ordre d'aquestes característiques”. En la mateixa resolució, afegeix, el vicepresident del TGUE va indicar que, de ser necessari, se sol·licités una nova mesura cautelaríssima. Davant d'aquesta situació, el lletrat de Puigdemont té previst demanar al Tribunal Europeu que retorni la immunitat a Puigdemont. 

El Suprem

Per contra, des del Tribunal Suprem s’assegura que l'euroordre contra el president Carles Puigdemont "mai no es va desactivar". Fonts de l’Alt Tribunal afirmen que la qüestió prejudicial que va plantejar el jutge instructor Pablo Llarena al Tribunal de Justícia de la UE només es refereix a un aclariment sobre la decisió de Bèlgica de desestimar l'extradició de Lluís Puig i no afecta en cap cas la decisió que es pugui prendre a Itàlia.

El jutge italià haurà de determinar si deixa en llibertat Carles Puigdemont o el lliura a les autoritats espanyoles.

Viatge a l'Alguer

Puigdemont es va desplaçar ahir al vespre des de Brussel·les a Sardenya, on tenia previst on anava a participar a l’Alguer en una trobada internacional organitzada per l'associació Adifolk, al costat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina.

L'euroordre per la qual ha estat detingut va ser dictada pel jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, el 14 d'octubre de 2019, quan el Suprem va condemnar per sedició als líders del procés que es van posar a la disposició de la justícia. Aquest dia, Llarena va reactivar les ordres de detenció contra Puigdemont i la resta d'exiliats i, des de llavors, no s'han desactivat. Tot això a pesar que Llarena va presentar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la UE per aclarir si podia actuar o no contra Puigdemont una vegada que les autoritats belgues van rebutjar lliurar a l'exconseller Lluís Puig.

El TJUE va admetre a tràmit aquesta qüestió el 4 de maig, però encara no ha resolt, i mentre, el passat 30 de juliol, el Tribunal General de la UE va retirar almenys provisionalment la immunitat a Puigdemont i als altres dos eurodiputats de JxCat, Antoni Comín i Clara Ponsatí. A la resolució, s’apuntava que el govern espanyol va informar que no executaria cap euroordre.

 

Imatge principal, Carles Puigdemont / ACN