El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest diumenge "no resignar-se" ni "conformar-se" amb allò que es té: "I agafar la força que acumulem donant-nos les mans sense mirar qui és la mà del costat, quina llengua parla, quina religió té ni quina és la seva tradició i com a país sencer, que sap donar-se les mans, alçar-nos cap al futur".

Així ho ha afirmat en intervenir al 90è Aplec Pairal de Calella, que aquest diumenge ha reclamat fer de la sardana Patrimoni cultural de la Humanitat. Puigdemont ha posat d'exemple valors de la sardana com la "germanor", "la rotllana, disposada a incorporar gent que no es coneix de res", i la música que "posa d'acord" la gent. Puigdemont ho ha dit després de signar el llibre d'honor de l'ajuntament on un grup reduït de persones han protestat en defensa de la sanitat pública mentre un grup més nombrós ha rebut Puigdemont entre aplaudiments.

Després de recórrer alguns carrers del municipi, Puigdemont, acompanyat de l'alcaldessa i diputada de JxSí, Montserrat Candini, s'ha dirigit al Parc Dalmau on ha inaugurat una escultura commemorativa de l'aplec. "És el que la sardana ha fet per nosaltres", ha afegit Puigdemont en agrair els anys de "perseverança en la tradició i la cultura" dels sardanistes de Calella. 

En aquest context, Puigdemont ha assegurat que el 90è aniversari de l'aplec degà de la sardana és "un monument a generacions de catalans" que van apostar perquè la cultura fos la base d'un "país modern": "Fidelitat al passat per al projecte de futur", ha afegit. Després dels discursos, Puigdemont ha ballat una sardana amb alguns dels assistents.