L'endemà que s'hagi fet pública la trama de Ciutadans i Andrés Betancor, el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí han demanat per carta al president de l’Eurocambra, David Sassoli, que investigui els fets.

Ciutadans va pagar mensualment un vocal de la Junta Electoral Central (JEC) mentre aquest participava en debats decisius sobre Catalunya i sobre el desenvolupament de les eleccions entre els anys 2017 i 2019, segons assegura ElDiario.es. Betancor va participar en resolucions decisives com l'exclusió de la candidatura de Carles Puigdemont a les europees de 2019. També va prohibir les candidatures de Toni Comín i Clara Ponsatí.

 

A la carta, els líders independentistes a l'exili qualifiquen els fets de "greu escàndol de corrupció" i adverteixen que han afectat algunes decisions que el Parlament Europeu ha pres en el passat. 

De la mateixa manera, recorden a Sassoli que Betancor "va ser un dels artífexs que el parlament fos conduït a creure que nosaltres no érem eurodiputats" i que això va generar "litigis" i "costos molt elevats".

A la missiva dirigida al president de l'Eurocambra, els líders independentistes també l'adverteixen sobre Gabriel Betancor, el fill del vocal de la JEC, que treballa des de l'agost com a assistent de l'eurodiputat de Ciutadans Luis Garicano a Brussel·les.

"Atemptat al sistema democràtic"

Puigdemont, Comín i Ponsatí ho tenen clar i titllen l'escàndol d'"atemptat al sistema democràtic"; és per això que demanen a Sassoli que s'investigui Betancor.

Igualment, creuen necessari que el cas es posi en coneixement de la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu (JURI) "perquè és el Comité d'Afers Legals qui s'encarrega de tramitar els nostres suplicatoris i, en aquests moments, està presidit per un membre de Ciutadans (Adirán Vázquez)".

Finalment, apunten que "exercitaran els recursos legals oportuns" en contra dels qui han comès aquestes irregularitats.