Carles Puigdemont ha posat en evidència, un cop més, la doble moral de les institucions espanyoles arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE, que condemna Espanya a pagar 15 milions d'euros de multa per no haver transposat la directiva europea de protecció de dades en processos penals. El president de JxCat i eurodiputat ironitza sobre el fet que s'hagi condemnat un país "tan exigent amb la legislació sobre la unitat de la pàtria".

Puigdemont equipara el cost econòmic d'aquest incompliment d'Espanya amb un delicte de malversació i apunta que aquest no serà perseguit pels tribunals espanyols com sí que va passar amb el procés. "I res, que aquesta malversació de quinze milions d'euros no la perseguirà el Suprem ni el Tribunal de Comptes", ha afirmat en una piulada.

El TJUE condemna Espanya a pagar una multa de 15 milions d'euros per no haver adoptat a temps la directiva de protecció de dades personals per facilitar el seu intercanvi entre les autoritats policials i judicials per investigar i castigar delictes. Aquesta xifra, però, anirà pujant, ja que el tribunal fixa una sanció diària de 89.000 euros si l'incompliment encara existeix en el dia d'avui i fins que la directiva sigui traslladada a la legislació espanyola.

Fa més de dos anys

El cas es remunta a juliol del 2018, quan la Comissió Europea va obrir un procediment d'infracció a Espanya  per no haver comunicat l'aprovació de la directiva, que havia d'haver estat adoptada pels estats membres abans del 6 de maig de 2018. Després d'un any d'intercanvis amb les autoritats espanyoles, Brussel·les va elevar l'assumpte a la justícia europea un any després.

 

Imatge principal, Carles Puigdemont / ACN