Espanya suma una nova condemna de la justícia europea. El TJUE ha condemnat aquest dijous a Espanya a pagar una multa de 15 milions d'euros per no haver adoptat a temps la directiva de protecció de dades personals per facilitar el seu intercanvi entre les autoritats policials i judicials per investigar i castigar delictes.

A més de la multa, el tribunal ha condemnat a Espanya al pagament d'una sanció diària de 89.000 euros si l'incompliment encara existeix en el dia d'avui i fins que sigui traslladada a la legislació nacional la directiva de protecció de dades personals en el marc de la prevenció i detecció d'infraccions penals.

Infracció

El cas es remunta a juliol de 2018, quan la Comissió Europea va obrir un procediment d'infracció per no haver comunicat l'aprovació d'aquestes normes de protecció de dades, que havien d'haver estat adoptades pels Estats membres abans del 6 de maig de 2018. Després d'un any d'intercanvis amb les autoritats espanyoles, Brussel·les va elevar l'assumpte a la Justícia europea el juliol de 2019.

Espanya va argumentar que les "circumstàncies institucionals molt excepcionals" que existien havien "retardat" les activitats del govern espanyol i del Congrés. El govern espanyol, va adduir, que llavors es trobava "en funcions" i aquest fet era de "singular rellevància a l'hora de valorar la proporcionalitat de les sancions" que havia proposat l'Executiu comunitari. La Comissió Europea va fixar el 25 de març de 2019 com a data límit per adoptar la directiva abans de portar el cas a la Justícia, si Espanya continuava sense adoptar les mesures requerides.

Multa com a pressió

La sentència del TJUE posa èmfasi en el fet que ha "persistit" en l'incompliment, ja que "en la data d'acabament de la fase escrita davant del TUE, el 6 de maig de 2020, no havia adoptat ni comunicat les mesures necessàries per garantir la transposició de la directiva al Dret espanyol". Per això, els jutges europeus consideren que la condemna al pagament d'una multa coercitiva "constitueix un mitjà apropiat per garantir que l'Estat posi fi, com més aviat millor, a l'incompliment declarat".

 

Foto principal, la seu del TJUE a Luxemburg / ACN