El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha mostrat totalment disposat a prestar declaració com a testimoni durant el judici de l'1-O, on l'han citat les defenses dels presos polítics independentistes. Per ara, no està clar si la seva declaració a distància serà permesa pel Tribunal Suprem.

En una entrevista al Més 3/24 de Xavier Grasset, Puigdemont ha assegurat que seria "molt estrany" que no el deixessin declarar com a testimoni per videoconferència. "Saben on visc, tinc residència legal, no m'estan perseguint. Quin problema hi ha?", ha interrogat el president.

En aquest sentit, ha defensat que el rei Felip VI, que també està citat com a testimoni, hauria d'acceptar anar a declarar al judici. "Si un cap d'Estat vol intervenir en la vida política, s'ha de sotmetre als controls del sistema democràtic", ha defensat.

Puigdemont ha titllat el judici de "polític, farsa i muntatge penal totalment inexistent" i assegura que és "un judici a tot un país, a tota la gent de Catalunya que creu que la solució passa per votar". A més, s'ha referit a la causa com una "última oportunitat" per la democràcia espanyola i ha animat a l'independentisme a mantenir-se "ferm".

Detencions polítiques

Sobre la detenció de 16 independentistes per part de la policia espanyola aquest dimecres a Girona, el president a l'exili ha denunciat l'acte com obra d'una "policia política" i ha lamentat que el dia acabi sense que s'hagi pres cap mesura legal per investigar unes detencions que considera un "abús impresentable".