Amb la ressaca de l'endemà de la no-aprovació dels pressupostos, i després d'haver-se'n anat al llit "amb molt mal de cap" pel desacord amb la CUP cinc mesos després que fos investit, el president del Govern, Carles Puigdemont, ha carregat contra els anticapitalistes perquè "si la seva prioritat fos clarament la independència, avui tindríem pressupostos". Ho ha dit a El Matí de Catalunya Ràdio, on s'ha lamentat que "conec votants de la CUP que estan astorats" perquè els seus actes l'"allunyen de la independència". 

Puigdemont, cansat però optimista, no s'ha pogut estar d'atribuir-los directament la responsabilitat de trencar l'acord per ser "unilaterals" i ho ha fet recordant-los que "amb 10 diputats no van enlloc". Per això, s'ha qüestionat si el seu interès és, potser, "tenir uns pressupostos que busquessin una ràpida confrontació amb l’Estat espanyol" perquè "se'ls va oferir la possibilitat de negociar-los abans d’entrar-los al Parlament", però "ells van triar la segona opció".

Amb aire confós, Puigdemont els ha fet fer memòria perquè l'acord no deia si els diners del pressupost havien de venir d'un lloc o d'un altre. "No sé si els interessa que aquests diners vinguin d’un canal o d’un altre", ha posat de manifest.

Condemna la mutació de l'acord

"Si hagués descobert que l’acord havia de mutar, no m’hi hauria ficat, ni Artur Mas m’hauria proposat unes bases tan febles". Puigdemont ha volgut deixar clar així que si hagués vist la pota del llop abans, hauria actuat d'una altra manera. Ell i Junts pel Sí en general.

En aquest sentit, ha recordat que l'acord d'estabilitat amb la CUP "no era un xec en blanc" perquè això "no seria respectar la lletra i l'esperit" i ha posat sobre la taula que tant des del Govern com des de JxSí "hem demostrat" que no era així.

Ara bé. Ha emplaçat els anticapitalistes a "aclarir-se" perquè el rebuig a aprovar els pressupostos afectarà, entre altres coses, a les llistes d'espera als hospitals, a les beques menjador o a persones amb discapacitat o de la tercera edat, tot i que ha garantit que "no donem per trencades les relacions amb ells".

Qüestió de confiança

Com que no ha observat un "canvi profund", i recordant que "la gent no ens ha autoritzat a fer cap rebaixa" del procés, Puigdemont ha reconegut que des del cap de setmana tenia pensat anunciar la moció de confiança i avui ha anunciat que se celebrarà una vegada hagi passat la diada de l'Onze de Setembre. 

A parer seu, això "és una segona oportunitat" tant per a la CUP, com per a tots els grups parlamentaris que s'hi vulguin sumar i és la fórmula "més saludable" per "deixar intacte el procés". Descartant, de moment, la possibilitat que hi hagi noves eleccions catalanes, ha defensat que en cas que finalment fos així, "que no sigui per obeir un caprici tàctic del president, sinó perquè ho decideixi el Parlament".

Això sí. El president ha assegurat que treballa amb totes les seves forces perquè Catalunya no es trobi abocada a uns nous comicis i s'ha reiterat en la seva idea que només s'hi presentarà si és per seguir el procés. "Em toca tirar endavant amb totes les energies el full de ruta", ha garantit. Un full de ruta que "ningú discutirà" si se supera la qüestió de confiança.

Salut de ferro

Llançant una pedra a l'aire, el president ha avisat que "només els catalans podem impedir la independència fent les coses malament" i ha admès que si el procés té "una mala salut de ferro" és perquè la gent l'"ha donat per mort", però ha assegurat que "en els pròxims mesos veuran que té bona salut" perquè, des del Govern i JxSí "farem el possible per complir amb el desig de dos milions de persones que volen la independència".

Per fer-ho, Puigdemont ha posat en relleu que "no hem de perdre mai de vista" la ciutadania que va votar independència i ha advertit del risc que té "embolicar-se en tensions de dos partits polítics o assemblees" perquè "així no avançarem". Per això ha animat les entitats com l'ANC i Òmnium a "aclarir per quina opció es decanten".

Ara mateix, però, "hi ha diputats de l'unionisme que estaven honestament contents amb el paper de la CUP", s'ha lamentat, i ha emplaçat els diputats de la CUP a "fer-se preguntes" per no "fer pagar les seves divisions al procés i al país".