Un dia després de l’anunci de data i pregunta del referèndum, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha intervingut al consell nacional del PDeCAT, que la formació demòcrata ha celebrat aquest dissabte a Lloret de Mar. Puigdemont s’ha mostrat molt satisfet per l’anunci fet ahir i ha declarat que a les darreres eleccions "el poble de Catalunya va fer un encàrrec als seus representants electes i podem dir que l’hem complert”.

En aquest sentit, Puigdemont ha fet un compte enrere per l’1 d’octubre, “ens separen 112 dies de la culminació del procés”, i ha recordat que aquest procés "ve de molt lluny". Puigdemont també ha aprofitat per enviar un missatge molt clar a tots els partidaris del ‘sí’ perquè “aprofitin aquests dies per treballar els arguments”.

Envoltat per companys del PDeCAT, Puigdemont ha afirmat que amb l’anunci de la data i la pregunta “acaba el moment on el protagonisme principal el té la política”, ja que ara el testimoni passa “a la ciutadania”, a qui ha demanat que es mobilitzi perquè es converteixi en l'actor principal del procés. “Ara, qui té el botó són els catalans i d’aquí a 112 dies els catalans premeran un botó i decidiran lliurement quin país volen”.

El cap de Govern també ha aprofitat la intervenció per enviar un missatge directe a tots aquells que “especulen i menteixen” per aturar el procés: “El poble de Catalunya es mereix respecte”. 

En aquesta línia, Puigdemont ha recordat que els ciutadans de Catalunya són “sobirans” i ha deixat clar que "ni la por ni les amenaces els aturaran". A més a més, ha aprofitat per instar l'Estat espanyol i tots aquells que consideren el contrari, que "mirin als ulls el poble català i li diguin: No teniu dret a decidir el vostre futur”.  

D’altra banda, el president de la Generalitat ha animat la població a mobilitzar-se per poder votar i l'ha previngut de les dificultats i les “especulacions i indignacions” que continuaran sent presents en el dia a dia del poble català. Tot i això, Puigdemont ha deixat clar que cap d’aquests intents podrà torçar la voluntat de la ciutadania: “Als polítics ens poden suspendre, amenaçar, querellar i inhabilitar; a tot un poble, mobilitzat, conscient i decidit, no li podran fer ni pessigolles”.

Puigdemont ha recordat que "el poble de Catalunya és major d'edat i com a tal, la història li deu l'exercici d'autodeterminació per decidir el seu futur" i ha acabat la intervenció deixant clar a tots aquells que consideren Catalunya "menor d'edat" que ara ja no hi ha marxa enrere possible: “Si no els sap greu, nosaltres anirem passant i la primera parada és Montjuïc”, ha conclòs Puigdemont en referència a l'acte que han organitzat les entitats sobiranistes en defensa de la convocatòria de l'1 d'octubre.