El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha difós un vídeo per les xarxes socials on s'ha disculpat per no haver pogut intervenir amb un missatge en directe a la presentació d'avui dimarts del llibre del president d'Òmnium, Jordi CuixartAprenentatges i una proposta. El president ha elogiat la figura de Cuixart i ha remarcat que "no podem convertir les diferències legítimes en divergències insalvables". Puigdemont ha dit que, com ha analitzat Cuixart en el llibre, "hem despullat perfectament l'adversari" i que, per tant, "no ens calen més enemics" i tampoc afegir "adversaris interiors".

"No cal que emfatitzem les diferències legítimes fins a convertir-les en divergències insalvables", ha continuat. El president ha seguit comentant les reflexions del president d'Òmnium i ha repetit que "una manera de fer-ho junts és precisament així, no convertir les diferències en insalvables". També ha comentat "la marca de fàbrica" que acompanya Cuixart ("Ho tornarem a fer") i ha assegurat que aquesta és una manera de dir que "no tenim dret a deixar-ho estar" i que "hem de ser molt honestos amb aquest compromís".

Puigdemont també ha fet una crida a la unitat i ha insistit que aquesta "és l’única manera". Ja que, "per definir aquest camí que ens falta, moltes veus hi són convidades" i que d'entre tota la confluència de veus, la d'en Cuixart la defineix com "de les més clares i netes". Finalment ha agraït que hagi escrit el llibre sobre una proposta per culminar el procés d'independència i ha demanat que tingui molta difusió.

La presentació de Cuixart

Va passar tres anys i vuit mesos a la presó per l'1 d'octubre. Però malgrat això i sempre amb el seu somriure característic, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha assegurat que no renuncia a aquells dies sense llibertat perquè podia lluitar, amb la resta de presos polítics, 24 hores al dia "com a bojos" per la independència de Catalunya": "A la presó vaig ser feliç perquè seguia lluitant per la independència. L'únic que podia fer era això".

Cuixart ho ha dit durant la presentació del seu llibre Aprenentatges i una proposta que va sortir publicat el 2 de novembre i que avui ha comentat en un acte a la Sala de la Paloma de Barcelona, on han assistit multitud de personalitats, entre els quals Oriol Junqueras, líder d'ERC i company seu a la presó i els presidents Artur Mas i Quim Torra.

En el llibre, consolidat a partir d'una llibreta on va anar apuntant les seves reflexions aquells dies de captiveri, defensa convocar un referèndum sense adjectius i amb la major brevetat possible. Una proposta que la consellera a l'exili i eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, va criticar en una entrevista a TV3 i que avui Cuixart ha tornat a reivindicar: “El poble ha de recuperar la paraula, la veu, i d’aquí la proposta d’un referèndum sense adjectius”. La consellera, també va titllar "d'estafa tremenda" el Tsunami Democràtic, i avui Cuixart ha insistit en tota la lluita feta aleshores.

Imatge principal: Carles Puigdemont en el vídeo a Cuixart