"Ara mateix no em sembla que hàgim d'invalidar el resultat de l'1-O". Aquesta és la resposta que la consellera Clara Ponsatí va oferir al FAQS després de ser preguntada per l'última proposta del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. I el líder independentista no s'ha quedat callat: "La voluntat del poble de Catalunya només es pot conèixer mitjançant un referèndum", ha replicat en una entrevista emesa aquest dimarts al telenotícies TV3 per la presentació del seu llibre Aprenentatges i una proposta (Ara Llibres).

"Des de la societat civil proposem pressionar una altra vegada els polítics perquè escoltin la veu de la ciutadania", ha insistit Cuixart. De fet, el president d'Òmnium creu que és necessari que les forces polítiques independentistes "s'han de veure obligades a posar-se d'acord en el marc d'una mesa de negociació, en el marc d'un Consell per la República o en el marc de tots aquells escenaris que són útils en el conjunt del sobiranisme si formen part d'aquesta estratègia compartida". "Si no formen part d'una estratègia compartida, tot s'acaba tornant una arma llancívola", ha afirmat per criticar la manca de consens dins de l'independentisme.

Crítiques al Govern i al Parlament

Cuixart també ha lamentat que al moviment li va mancar en el seu moment "la determinació i el convenciment de què els polítics havien de complir amb tot allò que s'havien compromès". "Qui més es va creure que Catalunya se n'anava de debò va ser el rei d'Espanya, que es va aixecar de la cadira", ha recordat. 

El líder d'Òmnium Cultural també ha retret a Ponsatí que titllés el Tsunami Democràtic "d'estafa tremenda". "Em sembla molt, molt greu que s'acabi acusant d'estafa els manifestants o la gent que es va mobilitzar. El que es va intentar va ser pressionar els polítics i les institucions perquè donessin una resposta", ha assegurat. De fet, Cuixart ha aprofitat aquest moment per criticar les institucions catalanes: "El que va passar va ser que no hi va haver cap capacitat de resposta ni reacció institucional, ni per part del Parlament de Catalunya, ni per part del Govern de la Generalitat". 

L'entrevista de TV3 ha conclòs amb un al·legat de Cuixart contra la presó: "No ens pot fer gens de por la presó. No tinc ganes d'entrar-hi, però no ens pot fer por la presó. El nostre límit no pot ser mai més ni la presó, ni l'exili ni les amenaces de violència per part de l'Estat".

Aquestes paraules del president d'Òmnium arriben després que el FAQS publiqués aquest dilluns un fragment que no s'havia emès d'una entrevista a Clara Ponsatí. En aquest fragment, la consellera criticava l'última proposta de Cuixart sobre la celebració d'un nou referèndum d'autodeterminació "sense adjectius" i aviat. El líder independentista defensa ara aquesta idea en el llibre Aprenentatges i una proposta (Ara Llibres), que serà presentat aquest dimarts a les 19.00 hores.

 

Imatge principal: El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en un moment de l'entrevista a TV3 / TV3