Els quatre candidats a ocupar una cadira al Tribunal Constitucional es van sotmetre aquest dimarts a examen al Congrés dels Diputats, que van superar, si bé els examinadors van ser únicament els partits que els proposaven, el PSOE, el PP i Unidas Podemos. La resta de formacions, per una raó o una altra, s’han desentès del procediment. Des de l’exili, Carles Puigdemont, ha estat força crític amb el tràmit parlamentari: “L’aparença de democràcia no és democràcia”.

Puigdemont, a través de les xarxes socials, ha assegurat que “dir que els candidats al Tribunal han superat l’examen, l’escrutini, la prova... és com a mínim pretensiós”. Al parer del president, el que han fet Enrique Arnaldo, Concepción Espejel, Immaculada Montalbán i Juan Ramón Sáez Valcárcel és “superar un tràmit, i res més”.

Aparença de democràcia

El líder de Junts es mostra així molt crític amb el sistema d’elecció dels quatre candidats, dos proposats pel PP i dos pel PSOE, que només han rebut el suport parlamentari d’aquestes formacions. “L’aparença de democràcia no és democràcia”, afirma Puigdemont, que rebla “Però els funciona”.

TUIT Puigdemont TC

La sessió de la comissió de nomenaments celebrada dimarts per valorar la idoneïtat dels candidats al TC no va estar exempta de polèmica, amb intervencions molt crítiques, fins i tot des de les files del PSOE i d’Unidas Podemos. Amb tot, els candidats van aconseguir 242 vots a favor, 12 abstencions i cap vot en contra.

D’entrada no hi eren presents els d’ERC, el PDeCAT, el PNB, EH Bildu i Más País, que un cop es va donar a conèixer el pacte entre el PSOE i el PP per renovar les quatre cadires del TC ja van anunciar que plantarien la comissió. Sí que hi eren presents a l’inici els representants de Ciutadans i Vox, que van intervenir per anunciar que no participarien en el xou i van abandonar la comissió.

El candidato Enrique Arnaldo Alcubilla comparece ante la Comisión Consultiva de Nombramientos del Congreso de los Diputados para la elección de cuatro magistrados del Tribunal Constitucional EFEEnrique Arnaldo, durant la seva compareixença al Congrés, aquest dimarts / Efe

Massa pròxims al PP

Tant el representant del PSOE com el d’Unidas Podemos, van ser especialment crítics amb Enrique Arnaldo,  lletrat a les Corts espanyoles amb una trajectòria amb moltes ombres per la seva vinculació amb el PP. Va estar imputat, després exonerat, en el cas de corrupció Palma Arena. Arnaldo va escriure el 2017 un article contra el president Carles Puigdemont i a favor de la intervenció de Catalunya amb el 155. 

També hi va haver crítiques per a Concepción Espejel, apartada l’any 2015 del cas Gürtel per la seva estreta relació amb María Dolores de Cospedal. Amb tot, van rebre el vot a favor dels socis de la Moncloa i Unidas Podemos.

 

Imatge principal, Carles Puigdemont / L'a