El president Carles Puigdemont ha defensat avui en una roda de premsa davant els corresponsals estrangers que Catalunya s'haurà guanyat el dret de reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, si el 'sí' guanya el referèndum de l'1-O.

Puigdemont ha reivindicat en la roda de premsa aquesta interlocució internacional, quan se li ha preguntat quina resposta espera de la UE si guanya el 'sí' en el referèndum. "Crec que que ens haurem guanyat el dret a ser escoltats", arribada aquesta situació després del referèndum, i ha matisat que abans de l'1-O no espera cap resposta de la UE, perquè això tampoc se li està demanant.

En cas d'imposar-se el 'sí', Puigdemont ha afirmat que han de desaparèixer les "greus dificultats" que el seu Govern té hores d'ara per poder parlar amb Juncker. Ha matisat que el president de la Comissió és un dels exemples de persones amb les quals el seu executiu té problemes per parlar, "segurament per les pressions de la diplomàcia espanyola".

També ha al·legat que "en democràcia, el dret a no dialogar no existeix", per la qual cosa Catalunya voldrà que l'escoltin si demostra l'1-O que hi ha una majoria a favor de la independència, cosa que admet que està per demostrar, i per això vol el referèndum.

Si guanya el 'sí', el president ha subratllat que Catalunya "demanarà moltes més coses, lògicament", a Brussel·les, perquè, si aconsegueix el dret a actuar com a Estat, també creu que té dret a poder-se dirigir directament a la UE.

Puigdemont ha admès que la independència implicaria una transició i es marca un objectiu per a aquest període: "Hem de procurar que el que haguem guanyat a les urnes no ho perdem en la transició", ha afegit. Per això, a parer seu, els contactes seran molt intensos i delicats.