El president, Carles Puigdemont, ha convocat aquest dimecres a les vuit del vespre els seus diputats al Parlament per tirar endavant la candidatura de Jordi Turull a la presidència de la Generalitat. Serà el tercer nom que JxCat defensa, després que l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez ha anunciat la possibilitat d'abandonar l'escó un cop es confirmi que el Suprem li denega tant l'aixecament de la presó preventiva com l'autorització per intervenir al ple d'investidura. La nova candidatura arriba després que JxCat ja va encaixar amb dificultats la retirada del nom de Puigdemont i amb l'amenaça damunt la taula d'una probable renúncia del president a l'escó per fer possible la majoria suficient al ple davant la negativa de la CUP a la proposta de Govern acordat amb ERC. El president, encara a Ginebra, intervindrà a través de videoconferència.

Turull, que va sortir de la presó d'Estremera el passat 4 de desembre després de 32 dies al centre penitenciari, manté la voluntat de restitució amb què es va constituir la llista de JxCat. No obstant, la seva vinculació amb el PDeCAT ha aixecat algunes reticències entre diputats que consideren que decanta la vocació de pluralitat d'una llista electoral que vol preservar la seva transversalitat. 

No obstant, Turull compta amb el suport total de Puigdemont, i així ho deixarà clar el president exiliat siguin quines siguin els parers que s'expressin en la reunió, segons fonts de la direcció de JxCat, raó per la qual es dona per segur que prosperarà la proposta.

Ho farà tot i que el nou candidat tampoc disposa del suport de la CUP que ha deixat clar que no té intenció de fer costat al programa de Govern que se'ls ofereix per considerar-lo autonomista. De moment, la CUP es mostra disposada a donar suport a Turull a canvi d'un full de ruta republicà. En cas que no sigui així, tampoc veurien amb bons ulls una renúncia de Puigdemont a l'escó i proposen "fer valer la sobirania del Parlament" acceptant el seu vot delegat.

Escons de Puigdemont i Comín

Tot plegat, pot comportar que Puigdemont i el conseller Toni Comín hagin d'abandonar l'acta de diputat per garantir la majoria simple necessària per fer possible la investidura en segona volta. També aquest tema es va posar damunt la taula en la reunió del grup la setmana passada a Brussel·les, fins al punt que algunes intervencions van subratllar que "en cap cas" aquesta podia ser una opció.

Puigdemont defensarà la candidatura de Turull hores després que el president del Parlament, Roger Torrent, comparegui aquest dimecres a dos quarts de dotze al despatx d'audiències del Parlament per anunciar, previsiblement, l'obertura d'una nova ronda de contactes després que el Tribunal Suprem hagi confirmat, com es preveu, que Sànchez no compta amb l'autorització per acudir al ple d'investidura.

Fonts parlamentàries assenyalen que, un cop tancada la roda de consultes, el ple podria quedar fixat per a la setmana vinent, dilluns la primera volta i dimecres la segona. Tot i que algunes fonts no descarten que el ple se celebri després de Setmana Santa atès que el TC ha decidit que el rellotge de la investidura no s'ha posat en marxa.