Junts ha posat en marxa la maquinària per a la convocatòria del congrés del partit, previst per a la primera quinzena del mes de juny, en què s'haurà de renovar la direcció. L'executiva ha fet arribar als membres del consell nacional el reglament per a l'elecció dels càrrecs, on es fixa el termini per per presentar candidatures i el sistema de votació, que tindrà "caràcter exclusivament telemàtic". Aquest congrés servirà per escollir els membres de la nova direcció constituïda per la presidència -que integren un president o presidenta i fins a quatre vicepresidents-; la secretaria general, junt amb la secretaria d'organització i la secretaria de finances; i divuit membres de l'executiva. El congrés haurà d'escollir també 20 membres del consell nacional, la presidència del consell nacional i el defensor o defensora de l'afiliat. Un congrés posterior haurà de debatre y aprovar, un mes més tard, les ponències polítiques i el reglament.

La data exacta del congrés encara no s'ha tancat perquè la voluntat és que se celebri a la Catalunya Nord i la direcció del partit està topant amb dificultats arran de la celebració aquells dies de la campanya de les d'eleccions a l'Assemblea Nacional francesa, convocades per al 12 i 19 de juny. Amb tot, la proximitat de les dates i el fet que el congrés s'ha de convocar amb un mínim de 30 dies de marge ha obligat a activar la maquinària. Els consellers tenen dos dies per esmenar el reglament, perquè a partir de divendres la versió definitiva es farà arribar als afiliats i es votarà el text entre dissabte i dilluns

Turull / Borràs

El secretari general, Jordi Sànchez, ja va anunciar en un consell nacional a Alcarràs que no optarà de nou al càrrec, la qual cosa ha projectat tots els focus damunt del conseller Jordi Turull i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Això no obstant, una part important del partit aposta per evitar un enfrontament entre dues candidatures liderades per Turull i Borràs, especialment davant la perspectiva d'unes eleccions municipals l'any vinent, i pressionen per aconseguir un acord amb una candidatura unitària.

La continuïtat o no de Carles Puigdemont a la presidència del partit, després que ha deixat clar que la seva prioritat és ara el Consell per la República, se situa com una altra de les incògnites.

Segons el reglament elaborat per la direcció, per exercir el sufragi actiu o passiu en aquest congrés cal ser afiliat a Junts, amb una antiguitat de sis mesos en el moment en què es convoqui i al corrent de pagament. Les precandidatures a la direcció s'hauran de formalitzar entre el segon i el sisè dia després de la convocatòria del congrés. L'endemà hauran de quedar validades per la mesa i s'obrirà un període de temps per aportar avals equivalents al 10% del cens. Cada afiliat només podrà avalar una persona a la presidència i una a la secretaria general.

Les candidatures hauran de respectar la paritat de gènere. Les votacions seran en llistes obertes, el president escollit serà el més votat i els vicepresidents, les persones que obtinguin més vots d'entre les diferents candidatures. En el cas de l'executiva hi haurà una votació a doble urna, una per a la secretaria general, en una única votació amb els responsables d'organització i finances, en una llista tancada; i una altra per als 18 membres de l'executiva, amb llista tancada i desbloquejada, perquè per ser escollit caldrà obtenir més del 50% dels vots emesos. Aquells que no obtinguin aquest 50% seran substituïts pel qui sí ho aconsegueixin de la resta de candidatures.

Les votacions es faran durant un dia i mig i començaran el dia abans de la primera jornada del congrés. Per garantir la neutralitat, els perfils oficials de xarxes socials de Junts no podran informar sobre els candidats, excepte per parlar del procediment electoral.