El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha traslladat un missatge de suport als condemnats pel referèndum de l'1-O que continuaran inhabilitats amb l'aplicació de la reforma del Codi Penal pactada entre el govern espanyol i Esquerra Republicana. En un missatge al seu compte oficial de Twitter, Puigdemont ha lamentat que "l’Estat sempre s’activa quan algú d’ells té la temptació de sortir del guió, ja sigui per un Estatut, ja sigui per un Codi Penal". Amb tot, ha fet una crida a la resistència d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, que seguiran inhabilitats fins al 2030 o el 2031. "Si la injustícia persisteix, nosaltres també", ha etzibat.

captura TUIT carles puigdemont revisio condemna proces
La piulada del president Puigdemont

El Suprem manté la inhabilitació a Junqueras, Turull, Romeva i Bassa

La sala penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, ha revisat la condemna als independentistes catalans en funció de la reforma del Codi Penal pactada pel PSOE i Esquerra Republicana. La principal conclusió és que, seguint el mateix criteri de l’instructor Pablo Llarena, el Suprem condemna Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa pels delictes de malversació i desobediència i els manté la inhabilitació fins al 2031. Ara bé, la sentència extingeix les penes d'inhabilitació contra Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell per la revisió de delictes.

L'independentisme reacciona a la revisió de condemnes

Les primeres reaccions a la revisió de les penes dels condemnats en el judici al procés no s'han fet esperar. En un missatge a Twitter, l'exsecretari general de Junts, i un dels beneficiaris de la revisió, Jordi Sànchez, ha denunciat que "no vàrem tenir un judici just com no és justa aquesta revisió de condemna". Amb tot, confia en la justícia europea perquè els doni la raó: "La darrera paraula la tindrà el TEDH", ha assegurat. Per la seva banda, el també condemnat per l'1-O Josep Rull, ha denunciat en una piulada que "Un Tribunal Suprem que es continua movent amb paràmetres polítics, retorçant el dret fins a extrems inaudits i arbitraris".