Els advocats del president a l'exili, Carles Puigdemont, i del conseller Toni Comín, han presentat un recurs d'apel·lació al Tribunal Suprem en el qual demanen de nou que se suspenguin les ordres de recerca, detenció i ingrés en presó que pesen contra ells a Espanya. Així mateix, i emparant-se en el fet que es troben en la darrera instància judicial, reclamen al Suprem que, si es torna a desestimar el seu recurs, es plantegi un seguit de consultes amb caràcter prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la seva immunitat com a eurodiputats.

El Suprem ja ha presentat qüestions prejudicials sobre aquest tema en relació a la situació d'Oriol Junqueras, que es troba empresonat a Lledoners, i la defensa de Puigdemont i Comín reclamen que també es plantegin les consultes en els seus casos.

Després que el passat mes de setembre el jutge instructor del cas, Pablo Llarena, va rebutjar el darrer recurs dels dos polítics exiliats a Bèlgica per deixar sense efecte les ordres de recerca contra ells a l’Estat espanyol, els seus advocats han presentat aquest dimecres el nou recurs d’apel·lació previ a les qüestions prejudicials.

A l'escrit de més de 200 pàgines, on se subratlla que els acusats es troben en la darrera instància decisòria i que es plantegen molts dubtes sobre l’aplicació de la normativa de la Unió en aquest cas, els advocats de Puigdemont i Comín reclamen que es consulti al TJUE un llistat de qüestions sobre com s’adquireix la condició d’eurodiputat i les condicions que se’n deriven, entre les quals, la immunitat dels parlamentaris.