El president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín no estan a temps de renunciar al seu escó al Parlament per al ple de demà, dissabte, atès que els tràmits que s'haurien de dur a terme per deixar l'acta de diputat podrien comportar entre 5 i 7 dies, segons han explicat a El Nacional diferents fonts consultades. Jordi Turull no podrà comptar per tant amb aquests dos escons i continuarà quedant un vot per darrera de l'oposició si demà se celebra la segona volta del ple d'investidura, tal i com està previst.

El relleu d'aquests dos diputats per demà és impossible, més enllà del debat sobre si es pot o no fer el canvi entre les dues sessions del debat d'investidura, la qual cosa no està contemplada al reglament del Parlament i no hauria de ser un problema, tot i que des de diferent grups s'ha assegurat que sí.

L'autèntic handicap perquè el president i el conseller poguessin renunciar a l'acta seria de temps, segons les fonts consultades. Puigdemont i Comín es troben a Bèlgica la qual cosa els obliga a renunciar davant d'un notari belga, el qual ha de fer una postil·la, perquè aquest document pugui tenir efecte a l'Estat espanyol, i posteriorment l'haurà d'homologar.

A partir d'aquí, cal personar-se davant la Junta Electoral Provincial, que pot expedir les noves credencials amb relativa rapidesa, i es podria aconseguir en un mateix dia, si l'apoderat actua amb agilitat.

El tràmit més ràpid és el del Parlament que, en qüestió de minuts, pot atorgar la condició de diputat un cop es dipositen al registre les credencials i els papers signats pels nous parlamentaris.

A tot plegat, cal afegir que demà, dissabte, no és dia hàbil i el ple comença a les 10 del matí. Només en cas que Puigdemont i Comín haguessin ja enllestit el procediment en la part que correspon a Bèlgica podria fer efectiu el relleu a l'escó a temps.

La renúncia de Puigdemont i Comín, que es troben a Bèlgica exiliats i per tant el TC no els autoritza a delegar el seu vot -com sí el poden delegar els dipuatats empresonats-, era l'única via perquè el candidat Jordi Turull pogués comptar amb aquests dos escons per garantir una majoria suficient en segona volta per a la seva investidura.