Un any i mig després del referèndum de l'1-O i la declaració d'independència del 27 d'octubre, són molts els mitjans que se segueixen interessant pel conflicte i per la figura del president a l'exili Carles Puigdemont. L'últim ha sigut el Clarin, el diari més important d'Argentina, que ha entrevistat el president a la Casa de la República a Waterloo (Bèlgica). Preguntat per si ell i el seu Govern van cometre algun delicte, ell ho nega: "Declarar la independència pot ser il·legal, però il·legal no és delicte".

El president ha indicat que la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017 "va ser vàlida, feta per un Parlament legítim, democràticament escollit". "A més no ha estat rectificada per un nou Parlament [català]", ha recordat. "Hi ha una fita i està realitzada. La parlamentarització de la independència ja està feta", ha afegit.

També nega ser un fugit de la justícia: "La justícia espanyola sap on visc. El Tribunal de Comptes m'envia les notificacions aquí -diu-". "Això no es correspon amb la descripció d'un pròfug. Un pròfug és algú que no se sap on és i que quan la justícia l'ha requerit ha fugit", explica. 

Puigdemont també fa balanç després del convuls 2017 i reivindica: "Avui Catalunya és un subjecte polític de facto. No ho era fa dos anys. És un subjecte polític reconeixible com a tal i això forma part d'una estratègia: abans d'arribar al reconeixement cal aconseguir el coneixement". 

Quan el diari li planteja que hi ha molta gent que el veu com un traïdor, Puigdemont és clar: "Si hagués decidit simplement salvar la meva pell i hagués canviat la meva vida i desaparegut, això sí que hauria estat una gran traïció". "La gent sap que no me'n vaig anar de vacances o amb una beca Erasmus. La gent sap que jo m'he complicat bastant la vida", afegeix sobre aquest aspecte.

Pel que fa a la situació actual de l'independentisme, Puigdemont explica que si hi ha dirigents que són a la presó i hi ha altres que són a l'exili és a causa que "el Govern va arribar a l'acord que, arribat el moment, cada un prendria la decisió que considerés millor i que ho respectaríem i és el que hem fet". Aquest fet, reconeix Puigdemont, dificulta "el lideratge en termes estratègics" però també avisa que hi ha "un lideratge que segueix intacte: la societat catalana".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat