El fet que el 50,3% dels catalans defensin la celebració d'un referèndum encara que el govern espanyol no el permeti, i que un 23,3% més li donin suport en cas que sigui pactat, demostra, a parer del president, Carles Puigdemont, que "el referèndum és un objectiu transversal i és allà on hi ha més catalans units".

"Hi ha votants independentistes en totes les formacions polítiques i, per tant, és un afer que depassa estrictament els partits netament independentistes", ha assegurat.

El president ha fet aquestes valoracions sobre el darrer baròmetre del CEO des de la 5a avinguda de Nova York, després d'una reunió al Jewish Museum, i ha conclòs que la dada més significativa és que una majoria de catalans defensa el referèndum i que el 59% votarien a favor de la independència.

Contrastar amb una votació

Puigdemont ha emplaçat el govern espanyol a "contrastar" aquestes dades amb un referèndum formal. "M'agradaria que l'Estat espanyol no només negociés la celebració d'un referèndum sinó que es comprometés explícitament a acceptar el resultat. Nosaltres ens hi comprometem", ha assegurat.

Pel que fa a la resta de projeccions, ha rebutjat valorar els resultats dels partits que assenyalen que la majoria absoluta de JxSí perilla –"les enquestes van i vénen en funció de temporades", ha sentenciat–, i s'ha limitat a subratllar que "el desig d'independència és el corrent majoritari" i això ha de tenir una resposta política més enllà de projeccions electorals que considera "secundàries".

"N'hi ha molts més units demanant un referèndum que en contra del referèndum i això és el que, com a president de la Generalitat, m'interessa", ha reblat.

WhatsApp Image 2017 03 31 at 02.43.06

Guru demòcrata

El president i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, s’han reunit aquest dimecres amb James Carville, que va ser cap de campanya del president Bill Clinton el 1992 i és considerat com un influent guru de les files demòcrates. Amb ell han tractat sobre el procés català.

“No perdem cap oportunitat de parlar amb les diferents finestres que hi pugui haver i els qui tenen interès a posar l’orella i escoltar el que passa a Catalunya i ens hem trobat que hi ha molta gent que hi té interès”, ha assegurat a l'hora de valorar la reunió.

Prèviament, Puigdemont ha visitat el Jewish Museum de Nova York on ha tractat sobre la possibilitat que aquest museu aculli el 2019 l’exposició de Hagadàs de Barcelona que es va exposar al Museu de la ciutat.

Nova York és la darrera etapa del viatge que el president i el conseller d'Exteriors han fet aquesta setmana als Estats Units i durant la qual han celebrat reunions amb congressistes nord-americans per explicar-los el procés català. Aquest divendres, la delegació catalana tornarà a Barcelona.