Romain Grau, l'home del president Emmanuel Macron a Perpinyà, ha rebut el president a l'exili, Carles Puigdemont, a casa seva, quan ha arribat a la capital nord-catalana procedent de Bèlgica. Grau, que és amic de Puigdemont des que aquest era alcalde de Girona, ha estat un dels que ha desencallat la celebració demà de la megaconcentració del Consell per la República, i en medis polítics perpinyanesos es parla d'una conversa telefònica amb Macron que va convèncer-lo d'autoritzar l'acte.

Romain Grau, format a la prestigiosa Escola Nacional d'Administració francesa i diputat a l'Assemblea, és ara candidat a les eleccions municipals de Perpinyà, i ho vol fer apareixent com un dels que ha aconseguit que demà pugin al Rosselló desenes de milers de catalans del sud, que gairebé duplicaran els habitants de la ciutat i que representaran un revulsiu econòmic.

La plataforma Sí al país català, que forma part de la candidatura de Grau, ha vist així el que està passant avui i demà a Perpinyà. "Hi ha un “abans” i un “després” d’aquest dia, perquè les càmeres i les comentaristes d’arreu del món han mostrat i esmentat Perpinyà, capital indiscutible de la Catalunya francesa. Li han ofert una publicitat més potent que tota la comunicació institucional implementada durant dècades. La nova etapa oberta és crucial, perquè aquesta reunió d’afirmació ha donat un nou sentit al nostre territori, aïllat a França, aïllat a Europa, aïllat a Catalunya. Esborrats fins ara pel centralisme, esborrats per l’Occitània de Tolosa, tornem a sortir al mapa i podem recuperar el tren de la història. Aquest nou pas s’ha d’il·lustrar en la renovació d’una identitat sòlida, moderna i inclusiva, associada a un renaixement econòmic i social. Sí al País Català acompanyarà aquest procés de reconciliació dels catalans de França amb ells mateixos", ha indicat.

La plataforma és la que ha difós la fotografia de Puigdemont a casa de Grau.