El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha dirigit una carta oberta als quebequesos per agrair-los la solidaritat que han demostrat davant “l’arsenal repressiu desplegat per l’estat espanyol arran del referèndum del 2017”.

Després de recordar en la missiva que està intentant visitar el Quebec en resposta a una invitació de la Société Saint-Jean-Baptiste de Montreal, Puigdemont denuncia que les autoritats federals no accepten concedir-li el visat electrònic per entrar al país. El president es declara “perplex” per aquesta situació i assegura que no esperava aquest tractament, especialment tenint en compte que no té problemes per circular lliurement a diversos països europeus, inclòs el Regne Unit.

El polític català alerta de la possibilitat que aquesta actitud es pugui interpretar com un suport a la “perillosa tesi, tan estimada per l’extrema dreta que guanya influència a Espanya, que el paper d’un electe en la celebració d’un referèndum d’autodeterminació pot ser legítimament castigada amb condemnes penals”.

“No puc més que denunciar l’actual posició d’Ottawa, que és greument perjudicial per a la idea mateixa de democràcia, i que jo recorreré fins a les més altes instàncies judicials si cal”, adverteix. Els advocats del president ja han presentat una demanda per denegació de visat contra el Govern canadenc davant la Cort Federal del Canadà.

La carta de Puigdemont ha tingut un ampli ressò en els mitjans canadencs.