Les declaracions de l'alt representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Josep Borrell, en què critica la resposta de Bèlgica a les euroordres espanyoles i compara la situació del president a l'exili, Carles Puigdemont, amb la de l'etarra Natividad Jáuregui, amenacen de portar cua.

Puigdemont ha anunciat a través d'un comunicat que farà arribar les declaracions al tribunal de primera instància de Brussel·les on ahir es va celebrar la vista per l'ordre d'extradició contra ell i els consellers Toni Comín i Lluís Puig. "Perquè és de qui s'està dubtant i per tal que es tinguin en consideració a l'efecte de presumpció d'innocència i de la manca absoluta de garanties que tindríem en cas de ser lliurats a una justícia més dòcil als desitjos del Sr. Borrell", explica. 

A més, presentarà una queixa a la Comissió Europea per atemptat contra la presumpció d'innocència i ha posat les declaracions en mans dels seus advocats perquè estudiïn la possibilitat d'emprendre accions legals.

"El menyspreu que mostra el Sr. Borrell cap a les autoritats judicials belgues és impropi de qui ostenta un càrrec representatiu dins de la Comissió Europea i, per això, no ens estranya que hi hagi països reticents al seu nomenament", retreu Puigdemont en el seu comunicat.

El president valora que el sistema d'euroordres funciona diàriament sense problemes i no funciona quan es tracta de "persecucions polítiques". "És normal que en aquests casos no s'aconsegueixin els resultats esperats pel Sr. Borrell", afegeix.