El tribunal de Brussel·les que ha de decidir sobre l'extradició de Carles Puigdemont i Toni Comín ha decidit ajornar la vista fins al 3 de febrer. 

Avui ha citat Puigdemont i Comín, que han comparegut en seu judicial, i ha decidit suspendre el procés fins que s'hagi resolt el recurs sobre la seva immunitat. A més, aquesta mateixa setmana també hi ha el pronunciament sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. El cas de Junqueras s'ha de veure en una vista judicial aquest proper dijous.

Els advocats de Puigdemont i Comín defensen que fins que no s'aclareixi si se'ls pot processar o si tenen immunitat, no té sentit resoldre l'ordre europea de detenció i lliurament, i així ho han exposat avui al jutge belga.

Els lletrats de la defensa sostenen també que la Cambra del Consell, tribunal belga de primera instància que ha de resoldre sobre les euroordres, hauria de suspendre igualment el procediment contra Lluís Puig, que no va concórrer als comicis europeus i està reclamat només per malversació a les euroordres reactivades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

"Respectem les decisions que prenguin els jutges i estem a la seva disposició pel que considerin", ha dit Carles Puigdemont en sortir dels jutjats, on s'ha refermat en la independència judicial i les garanties que ofereix Brussel·les als polítics que van marxar a l'exili: "És a la justícia on els nostres drets queden més garantits".

L'advocat Gonzalo Boye s'ha limitat a enunciar la data de la nova vista tot esperant que ja s'hagi resolt la petició d'Oriol Junqueras sobre la seva immunitat: "No hi ha hagut oposició per cap de les parts. Confiem que el Tribunal de Justícia de la UE ja s'hagi pronunciat sobre el tema de la immunitat".

Pendents de Junqueras, també

Dijous que ve, el TJUE es pronunciarà sobre el cas del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que està en una situació similar encara que no idèntica a la de Puigdemont i Comín. 

Aquesta decisió del TJUE podria donar llum sobre el cas de tots dos, però no és l'únic camí, segons els seus advocats, perquè eventualment se'ls reconegués com a eurodiputats consolidats i gaudissin de la immunitat parlamentària que això comportaria, si bé el ple del Parlament Europeu té potestat per aixecar aquestes immunitats.

Si dijous no hi ha resolució, serà el jutge belga qui preguntarà al Tribunal de la UE si Puigdemont i Comín tenen immunitat.