El president, Carles Puigdemont, no ha esperat per recuperar l'agenda política que havia activat des de Waterloo amb el Govern a l'exili i que va quedar congelada amb la seva detenció a Neumünster. Després de les diferents reunions que ha tingut ja en els darrers dies, el polític gironí ha convocat els seus diputats dilluns vinent a Berlín. Serà la primera trobada formal del grup parlamentari de JxCat amb el president des que va sortir de la presó divendres passat.

Puigdemont no podrà abandonar el territori alemany fins que la justícia d'aquell país decideixi si accepta o no la seva extradició per un delicte de prevaricació. De moment, i després que es va desestimar l'extradició per rebel·lió, ha decidit fixar la seva residència a Berlín on ha quedat situat el seu centre d'activitat. Aquests dimarts ja ha intervingut des d'allà en l'habitual reunió del grup parlamentari a través d'una pantalla per valorar la situació política.

Una part dels diputats de JxCat ja es va reunir dissabte passat a Berlín amb el president. Va ser una trobada posterior a la roda de premsa que va oferir a la capital alemanya, tot just 24 hores després de la sortida de la presó. Poc abans, el president s'havia reunit amb els diputats republicans que es van traslladar a Alemanya per fer-li costat en la seva sortida del centre penitenciari. En aquella cita es va acordar enfortir la coordinació entre JxCat i ERC.

També els diputats cupaires Carles Riera i Maria Sirvent han viatjat aquest dimarts a la capital alemanya per comunicar-li personalment que, en cas que el ple d'investidura de Jordi Sànchez es pugui celebrar, s'abstindran, però en canvi, votaran a favor de Puigdemont en cas que torni a presentar la seva candidatura.

De fet, la possibilitat de recuperar la candidatura de Puigdemont, si no prospera la de Sànchez, és un dels quatre escenaris que té damunt la taula el grup de JxCat. Per aquesta raó, continua endavant la reforma de la llei de Presidència per tal de fer possible la investidura a distància, en absència del president, ja sigui per escrit o per qualsevol altre mitjà que contempli el reglament. La reforma ha de servir, a més, segons les esmenes que aquest dimarts ha acceptat la Mesa, perquè Puigdemont pugui assumir la presidència des de l'exili, i els consellers els seus departaments.

Abans, però, el primer escenari que té previst JxCat és la investidura de Jordi Sànchez, convocada per aquest divendres. L'expresident de l'ANC, que es troba en presó preventiva a Soto del Real, ha demanat aquest dimarts l'autorització al jutge del Suprem Pablo Llarena per poder assistir al ple o bé per intervenir a través de videoconferència atenent al dictamen del comitè de Drets Humans de les Nacions Unides.

En el cas -poc probable- que el jutge autoritzi la seva participació en el ple, Sànchez no aconseguirà la majoria absoluta dels diputats que es requereix per a la primera votació, atès que la CUP ha anunciat que s'hi abstindrà, per la qual cosa se celebraria la segona volta del debat 48 hores després i seria suficient amb la majoria dels vots per ser investit.

La reunió dels diputats dilluns a Berlín es farà, a més, després que diumenge l'independentisme hagi tingut oportunitat de prendre el pols al suport social amb què compta, ja que diumenge, amb motiu dels sis mesos d'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ANC i Òmnium han convocat a Barcelona una manifestació per reclamar la llibertat dels presos polítics. La convocatòria s'ha vist a més atiada per l'operació policial que s'ha dut terme les darreres hores contra els CDR als quals s'acusa de rebel·lió i terrorisme.