JxCat i ERC estan emplaçats a enfortir la seva acció conjunta. Aquesta és una de les conclusions que s'ha extret de la reunió que ha celebrat aquest dissabte al matí el president, Carles Puigdemont, amb els diputats d'ERC que s'han traslladat a Berlín. "Hem coincidit en la necessitat d'enfortir encara més l'acció conjunta d'aquest espai republicà tant en l'acció jurídica i de defensa dels nostres represaliats com de construcció de país i presència a Europa en aquest camí d'afirmació", ha assegurat el diputat Ernest Maragall en acabar la trobada.

L'avís arriba després d'unes setmanes en què la imatge de distanciament entre els dos grups s'ha accentuat. De fet, la tensió que es va instal·lar entre uns i altres després que el president del Parlament va suspendre el ple d'investidura de Puigdemont no ha acabat de desaparèixer en cap moment.

L'episodi de la detenció de Puigdemont i la forma com s'ha resolt, així com la decisió de la secretària general del partit d'exiliar-se hauria pogut introduir un nou context. De moment, la reunió d'aquest dissabte a Berlín ha servit per posar l'accent en la voluntat d'aquest enfortiment en la coordinació, no només en acords concrets, sinó a nivell estratègic. De fet, la mateixa presència dels diputats a la capital alemanya ha resultat un gest prou evident. A més de Maragall, hi han viatjat els republicans Gerard Gómez del Moral, Anna Caula i Adriana Delgado, així com el líder de Demòcrates, Toni Castellà.

En ser preguntat per la investidura, Maragall ha recordat que Jordi Sànchez té tot el suport d'ERC per ser investit candidat, però que també el té Puigdemont. "El president Puigdemont ha tingut el suport d'ERC des del primer dia, és el candidat natural, i és encara el candidat legítim amb tota evidència", ha insistit.

Puigdemont Maragall Gomez Moral Caula Delgado Berlín

"Avui som aquí per celebrar, primer la llibertat del nostre president i la boníssima notícia que això representa per a la resta de presos", ha assegurat Maragall que ha insistit en el discurs de Puigdemont en el sentit que Espanya hauria d'aprofitar l'oportunitat que li brinda la decisió d'Alemanya de no extradir el president per intentar canviar la seva estratègia. "Europa li ha obert avui a Espanya una porta per sortir del forat negre on s'hi ha ficat", ha aconsellat.

A parer dels diputats republicans l'Estat espanyol ha perdut una "batalla decisiva", que hauria de donar peu a un període de diàleg efectiu que hauria de començar amb la posada en llibertat dels presos polítics i el retorn dels que són a l'exili.

"Si a això hi acompanyem la responsabilitat des de les forces polítiques catalanes que composem avui l'espai català republicà per posar en peu les institucions que han de ser interlocutors d'aquest diàleg haurem completat el primer pas cap a una solució definitiva", ha reblat Maragall.

El diputat republicà s'ha mostrat escèptic sobre la resposta que pugui tenir el jutge Llarena davant la negativa d'Alemanya a l'euroordre -"Es pot esperar alguna cosa del jutge Llarena?", s'ha preguntat-, però ha subratllat la necessitat que arribi a l'Estat el missatge de respecte als drets i valors bàsics que li ha enviat Europa.