“La història en general ens demostra que no hi ha repressió ni violència, física, verbal, jurídica, política, que pugui evitar el desig de la majoria”. Amb aquestes paraules, el president Carles Puigdemont s’ha mostrat “directament vinculat” amb l’esperit d’aquells que fa 50 anys van patir la repressió arran la Caputxinada, en "desafiar l’ordenament vigent per voler construir un país millor".

Ha estat en un acte al paranimf de la Universitat de Barcelona, amb presència d’alguns dels protagonistes d’aquells esdeveniments i on ha reivindicat la “manera catalana” de defensar la democràcia.

Puigdemont ha recordat que els fets que van envoltar l’assemblea constituent del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la UB l’any 1966 van obrir els ulls a molta gent també en una Europa que s’estava acostumant al règim franquista amb certa indolència. La repressió que es va esdevenir a partir d’aquells fets “va tornar a encendre les alarmes d’una Europa que volia passar pàgina massa ràpid dels conflictes”.

“La Caputxinada va fer irrompre el conflicte democràtic i alhora, i això ho vull subratllar especialment un dia com avui, la manera catalana de defensar, reclamar i exercir la democràtica, és a dir, l’assemblea, el diàleg, la pau, la concòrdia”, ha subratllat.

Puigdemont ha puntualitzat que fets com els que es van registrar aquells dies són impensables avui però també ha volgut remarcar que “50 anys després ens sentim directament vinculats a l’esperit i els actes d’aquells qui van patir la repressió per defensar la democràcia, que van desafiar la llei i l’ordenament vigent d’aleshores i van voler construir un país millor a partir de la voluntat de la gent”.

El president ha recollit les cançons de Raimon amb poemes d’Espriu que s’han projectat durant l’acte per cloure l’acte proclamant: “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”.

En començar l’acte, el rector de la UB, Dídac Ramírez, ha anunciat la decisió de revocar totes les sancions acadèmiques imposades arran de la Caputxinada, “de manera que s’esborri definitivament a tots els efectes la repressió canalitzada pel franquisme a través de la universitat”.

Això, segons ha explicat Ramírez, afectarà els 28 estudiants i 67 professors implicats en la Caputxinada i es farà extensible a aquells estudiants i professors universitaris sancionats durant el període preconstitucional per motius polítics.

Han intervingut també a l'acte el professor emèrit de la UB Borja de Riguer, la professora d'institut i delegada de la facultat de Ciències dins del Sindicat, Mariona Petit, el coordinador del Consell d'Estudiants de les Universitats Catalanes, Lluís Forcadell, i el professor de la UB i memre de la Junta de Delegats del SDEUB, Ramon Torrent.

Abans d'internvenir Puigdemont, el rector ha lliurat una placa commemorativa de reconeixement a la defensa de la llibertat i dels valors democràtics al Pare Guardià Enric Castells de la comunitat Caputxins de Sarrià.