El president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, s’han esforçat aquest matí al Parlament per trencar amb la imatge de divisió al Govern provocada pel debat al voltant de l’IRPF.

Fins i tot la fotografia inicial que han ofert, sortint tots dos junts del despatx del president per dirigir-se a l’hemicicle, es proposava oferir una impressió d’unitat que esvaís el ressò de les diferències internes que han esclatat els darrers dies.

“A partir del moment que el Govern presenti al Parlament [els Pressupostos] farem un debat en què vostè se sorprendrà de les coincidències que tenim. I això l'incomodarà”, ha advertit Puigdemont, en resposta al president del grup de CSQP, Lluís Rabell, que prèviament havia retret el “vodevil” ofert pel Govern.

“Vostè deu tenir alguna autoritat moral per parlar de vodevil –ha replicat el president–, quan al seu grup hi ha hagut no un, ni dos, sinó tres intents de lideratges diferents”.

En la rèplica a Rabell, Puigdemont ha avançat que la proposta del Govern parlarà de fiscalitat verda i progressivitat i ha insistit que els dèficits i “les injustícies” que pateix el finançament de Catalunya no es poden carregar sobre les espatlles dels contribuents.

Junqueras

Abans de començar la sessió de control al president, havia estat el vicepresident qui havia aprofitat les respostes als grups davant de l'hemicicle per desmentir diferències dins l'Exectiu sobre l’IRPF.

Junqueras ha negat que la proposta de pressupostos inclogui canvis fiscals i ha deixat clar que aquest debat quedará per al ple i que el seu departament aportarà els estudis elaborats al respecte. El número dos del Govern ha insistit també en l'esforç fiscal dels catalans, tot i que ha reconegut que "la distribució és susceptible de ser variada".

Avançament electoral

També la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha volgut burxar en les discrepàncies internes en l’Executiu i ha assenyalat que molts catalans comencen a pensar en noves eleccions a la tardor, per la qual cosa ha emplaçat el president a garantir que no seria així.

Puigdemont no ha deixat passar l’oportunitat d’ironitzar que no pot descartar la cita amb les urnes perquè hi haurà eleccions el 26-J. “Diu que aquí hi ha inestabilitat i neguit. Com descriuria el que passa a Espanya?. Agafar el neguitòmetre en aquests moments a Espanya pot trencar tots els sostres”, ha afegit.

Tampoc ha desaprofitat Puigdemont els retrets d’Arrimadas en el sentit que l’aposta de CDC a favor de la independència ha fet que deixi de ser decisiva a Espanya: “Quan passa això a CDC, Espanya no pot fer govern per primera vegada en la seva història”.

Les ironies del president han acabat molestant la líder de Ciutadans que li ha retret que estava al Parlament “i no al Club de la Comèdia”.

Barcelona World

En resposta al socialista Miquel Iceta, Puigdemont ha explicat que el Centre Recreatiu i Turístic de Barcelona World es manté damunt la taula, i no només això, sinó que, segons ha dit, gràcies als treballs fets pel Govern, amb el territori i amb els sectors implicats, ha avançat “molt i bé” per aconseguir un projecte viable i sostenible. “Si això és així, la consulta no caldrà”, ha assegurat en referència a la consulta que havia plantejat al territori per decidir la viabilitat del projecte.