El president Carles Puigdemont ha inaugurat aquest matí per videoconferència a Perpinyà (Rosselló) la delegació del Consell per la República a la Catalunya Nord, i ha apuntat que espera visitar-la "aviat" personalment, insinuant que ho podria fer si el Tribunal de Justícia Europeu el reconeix com a eurodiputat i per tant amb immunitat. Seria el primer cop que Puigdemont trepitja terra catalana des que es va exiliar el 2017.

Durant el seu discurs al cinema Castellet de Perpinyà, ple de gom a gom, Puigdemont ha agraït a la Catalunya Nord les mostres de "solidaritat republicana" que ha tingut amb la Catalunya Sud, en referència a la contribució que va fer guardant les urnes de l'1-O i a les recents ajudes en el tall de la frontera. 

"Es fruit d'un sentiment molt arrelat en la societat nord-catalana, i està arrelat per un dels valors segurament més republicans que hi ha: la fraternitat, que ens ha agermanat millors que mai als dos costats dels Pirineus. Us hem necessitat i us hem tingut", ha agraït. "Espero, i estic convençut que serà aixi, que aviat ens podrem veure en persona aquí a casa vostra, per poder fer passes cap a aquesta idea de República catalana que compartim", ha apuntat.

El cantautor Lluís Llach ha intervingut també a l'acte i ha indicat que no era només emocionant sinó de "funcionalitat política". "El Consell és una eina que serà encara més important", ha pronosticat.

A l'acte hi ha assistit el vicepresident del Consell de la Catalunya Nord, Nicolas Garcia, i ha rebut el suport de personalitats nordcatalanes com Catherine Barrere, Jean Paul Alduy, Thierry Meyer, Miquel Arnaudies, Annabelle Brunet i Joan Daniel Beszonnoff. Els 8 membres fundadors d’aquesta delegació són Francesc Bitlloch, Josep Bonet, Jaume Domènec, Carles Garsaball, Joan-Lluís Lluís, Hervé Pi, Carles Sarrat i la qui n'és la presidenta, Júlia Taurinyà.

La presidenta de la delegació del Consell per la República ha indicat que aquest organisme serà "una eina molt potent", i ha recordat com va sorgir la idea.

El Consell per la República, que treballa per implementar la República catalana, té actualment 82.200 adherits.