El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que l’actitud no dialogant del govern espanyol “està convidant amb una autopista” Catalunya a independitzar-se, ja que “no volen arreglar” la situació actual.

“Cal un reconeixement de l’altre com a actor”, ha reivindicat Puigdemont, que ha criticat que Espanya, en canvi, veu Catalunya “com un enemic” a qui tombar. El president ha fet aquestes declaracions en la primera entrevista conjunta amb Oriol Junqueras, vicepresident del govern, organitzada pel Punt Avui Televisió.

Aquesta tesi es confirma amb polèmiques com l’existència d’una “Operació Catalunya” o el cas Jorge Fernández, segons Puigdemont. “És evident que el clavegueram de l’Estat s’ha posat en marxa”, ha sentenciat el president.

Amb aquesta ofensiva també hi ha relacionat sentències del TC com la d’avui, anul·lant les estructures d’Estat catalanes. “Hi ha un argumentari polític molt clar” al text de la sentència, ha dit Puigdemont. “L’Estat, a través del TC, s’ha acostumat a no jutjar els fets, sinó les intencions” de Catalunya, ha afegit.

En aquest sentit, Junqueras ha destacat que “la persecució arriba a un punt que voreja el ridícul i no se’n volen adonar”, recordant la prohibició del nom de la conselleria d’Afers Exteriors de Raül Romeva.

President 0,0

Puigdemont ha criticat la visita de dimarts de la Guàrdia Civil a diversos ajuntaments catalans, entre ells l'Ajuntament de Girona, per demanar informació. El president assegura que aquesta operació “forma part del guió previst” per intentar "esquitxar-lo” personalment. “La gent que no tenim patrimoni el que tenim és la credibilitat i la reputació, i aquí és on ataquen”, ha acusat.

Tot i això, s’ha mostrat tranquil de ser un “president 0,0” sense "irregularitats ni il·legalitats ni favoritismes" que el puguin vincular a cap cas de corrupció. Segons Puigdemont, tots els contractes de l’Ajuntament eren per feines fetes i transparents.

Sense angoixa

El president ha assegurat que veu una "oportunitat" en la qüestió de confiança i que no la viu amb angoixa, al contrari. "Crec que el govern i el full de ruta en poden sortir reforçats", ha assenyalat, contemplant l’escenari que aconsegueixi el suport de la CUP.

Oriol Junqueras, per la seva banda, s’ha mostrat decebut amb el ‘no’ de la CUP als pressupostos. “No ens ho veiem a venir, esperàvem el contrari”, ha apuntat, i ha afegit que, ara per ara, “intentarem administrar la realitat que tenim”.