El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat en una conferència al prestigiós fòrum de política internacional Akademische Forum für Außenpolitik a Viena, que fa 5 anys Catalunya es va declarar independent de forma democràtica, i que els 5 anys de repressió posterior mostren precisament "per què Catalunya vol la independència". ‘Hi ha un conflicte polític no resolt entre Espanya i Catalunya, que se’n va molt enrere en el temps. És un conflicte polític que els catalans volen resoldre democràticament i pacíficament, per descomptat", ha indicat. 

"Fa cinc anys, el poble de Catalunya va decidir convertir-se en un estat independent en forma de república. Cinc anys de repressió i de violació de drets fonamentals només han servit per demostrar per què Catalunya vol la independència", ha afegit.

Puigdemont conferència Viena Alay
Carles Puigdemont en la conferència a Viena | Foto: Josep Lluís Alay

Puigdemont ha aprofitat per visitar la delegació del Govern a Viena, on la delegada, Krystyna Schreiber, li ha mostrat les activitats de diplomàcia cultural que fan, com ladivulgació de la història compartida entre Catalunya i Àustria durant la Guerra de Successió, i el recent acord que han fet els Ajuntaments d'Oliana (Alt Urgell) i Biedermannsdorf.

Puigdemont delegació Govern Viena Delegació Govern
Carles Puigdemont a la delegació del Govern a Viena      Foto: Delegació del Govern

L'estada a Àustria, que finalitzarà aquest dijous amb diversos contactes polítics, s'ha produït quan falta poc pels actes del 1 d'Octubre, que organitza el Consell de la República. Demà divendres es donaran tots els detalls de la manifestació que se celebrarà aquell dia a les 17 hores a l'Arc del Triomf de Barcelona. A més, el dia previ, 30 de setembre, es produirà una mobilització nocturna en els centres d'educació on hi va haverPalau Hofburg. càrregues policials durant l'1-O.

Aquesta concentració nocturna a més servirà d'homenatge a aquelles persones que, en la vigília de l'1-O, van ocupar les escoles habilitades com a locals de votació perquè, al dia assenyalat, pogués celebrar-se el referèndum, ara fa 5 anys.

L'acte principal de l'1 d'Octubre consistirà en una concentració a les 17.00 a Arc de Triomf. La tria del lloc no és casual: es vol utilitzar precisament la càrrega simbòlica d'aquest monument com a representació de la victòria. El Consell de la República ha convidat representants de l'ANC, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), el sindicat Intersindical-CSC i la Cambra de Comerç de Barcelona perquè hi facin intervencions. S'ha confirmat la intervenció a més de Puigemont, per via telemàtica, en qualitat de president del Consell de la República (i com a president de la Generalitat en aquell 1 d'octubre de 2017).

El responsable de relacions institucionals del govern del Consell, Antoni Castellà, ha aprofitat la presentació d'aquesta concentració per convidar a participar-hi aquells ciutadans que "aquell dia van decidir exercir el seu dret a vot, fins i tot els que van votar 'no a la independència'.