El passat 4 d'agost, el Consell per la República va anunciar la convocatòria d'una concentració amb motiu del cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'Octubre a l'Arc de Triomf de Barcelona. Sota el lema "Defensem l'1 d'Octubre, guanyem la independència", s'ha convocat el moviment independentista a les 17 hores. En una entrevista amb Efe, el responsable de relacions institucionals de l'òrgan de govern del Consell per la República, Antoni Castellà, ha avançat més detalls de la mobilització, com que un dia abans hi haurà una mobilització ciutadana en col·legis on l'1 d'octubre del 2017 va haver-hi càrregues policials per retirar les urnes.

En homenatge a la gent que en la vigília de l'1-O va ocupar escoles habilitades com a locals de votació. Per això, es convidarà la ciutadania a concentrar-se divendres 30 de setembre a la nit en aquells centres on "va haver-hi violència policial". Aquesta ocupació nocturna d'escoles serà una "prèvia" de l'acte polític unitari que celebrarà l'independentisme l'endemà amb motiu del cinquè aniversari de l'1-O. "Volem posar molt de manifest que l'1-O vam guanyar i que, per tant, aquesta victòria segueix vigent", ha remarcat i ha afirmat que el Consell pretén reivindicar la "vigència" i la "validesa" del referèndum. 

Un clam a la unitat

Castellà ha remarcat l'1 d'Octubre com una victòria, la clau de la qual va ser la unitat. L'independentisme "va guanyar perquè per primera vegada van actuar conjuntament institucions, partits polítics, societat civil organitzada i ciutadania, ha afirmat i ha afegit: "Aquesta és la fórmula d'èxit". Una fórmula que el Consell vol implantar en el seu acte unitari, convidant a intervenir a  representants de l'ANC, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), el sindicat Intersindical-CSC i la Cambra de comerç de Barcelona. Intervindrà així mateix, per via telemàtica i en qualitat de president del Consell per la República, Carles Puigdemont. 

"Aquest 1-O no pot ser només una reivindicació del que va passar fa cinc anys, també ha de ser un acte de reafirmació, perquè aquell resultat ens legitima políticament. Aquest 1-O ha de marcar un abans i un després, ha d'haver-hi un canvi de cicle", ha subratllat Castellà, qui espera que es converteixi en un acte massiu on tornin a "donar-se la mà les entitats, la ciutadania, els partits i, per què no, les institucions".  El membre del Consell ha remarcat que poden sentir-se convocats aquells ciutadans que "aquell dia van decidir exercir el seu dret al vot, fins i tot els que van votar 'no' a la independència", perquè va ser una "victòria de l'autodeterminació".